Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VIŠE KAZNENIH DJELA

MUP i Ured europskog tužitelja objavili do zadnjeg detalja za što sve sumnjiče Tomislava Tolušića

Tomislav Tolušić - 2
Tomislav Tolušić - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Dvije osobe uhićene su u Hrvatskoj zbog sumnje na subvencijske prijevare i zlouporabu položaja i ovlasti. Riječ je o Tomislavu Tolušiću i Željku Ferencu, za koje Ured europskog tužitelja traži određivanje istražnog zatvora.

Ured europskog tužitelja i Ministarstvo unutarnjih poslova RH (MUP) objavili su detaljno priopćenje o svemu što se stavlja na teret Tomislavu Tolušiću, bivšem ministru poljoprivrede u Vladi Andreja Plenkovića, te Željku Ferencu, službeniku Agencije za plaćanja u poljoprivredi. Obojica su dan ranije uhićena, ispitana i predana u pritvor.

Bivšeg Plenkovićeva ministra Ured europskog javnog tužitelja tereti da je nezakonito izvlačio europski novac tako što je varao da bi dobio subvencije i poticao na zlouporabu položaja i ovlasti, a sporni projekt izgradnje i opremanja vinarije financirao je novcem čije zakonito porijeklo dijelom ne može dokazati.

Tomislav Tolušić - 2 Tomislav Tolušić - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Osječki policajci iz Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u koordinaciji s Uredom europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj proveli su kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana (1979. i 1961.) zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz područja gospodarskog kriminaliteta, i to: kaznena djela subvencijske prijevare, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te zlouporabu položaja i ovlasti, objavili su Ured europskog tužitelja i MUP ne navodeći imena, već samo dob osumnjičenika.

Za 43-godišnjaka sumnja se da je počinio dva kaznena djela:  subvencijsku prijevaru i poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, i to od svibnja 2020. do ožujka 2022. godine, dok se za 61-godišnjaka sumnja da je počinio kazneno djelo protiv službene dužnosti zlouporabom položaja i ovlasti.


Ured europskog tužitelja sucu istrage predložit će određivanje istražnog zatvora protiv oba osumnjičenika.


Pročitajte i ovo Mislav Bago - 1 odmah je bilo sumnjivo Mislav Bago o uhićenju Tomislava Tolušića: "Plenković ima veliki problem, radari su mu loši..."

Naime, kako se navodi u priopćenju, ''nakon objave javnog natječaja državne agencije za dodjelu sredstava iz Europskog garantnog fonda, osumnjičeni 43-godišnjak je kao vlasnik OPG-a podnio prijavu za odobravanje ulaganja u sektor vina za svoj projekt vrijednosti 4.659.766,79 kuna, od čega prihvatljiva ulaganja iznose 4.341.158,64 kune, a traženi iznos potpore koji predstavlja 50 posto iznosa prihvatljivog ulaganja, 2.170.579,32 kuna''.

Potpora se, objašnjavaju, isplaćuje kao refundacija troškova upotrijebljenih za financiranje prijavljenih projekata i propisano je da podnositelji prijava u okviru javnog natječaja moraju dokazati da posjeduju dostatne financijske resurse za financiranje projekata koje prijavljuju, a financiranje prijavljenih projekata sredstvima kojima se ne može dokazati legalno porijeklo nije dozvoljeno.

Unatoč tome, ''osumnjičeni 43-godišnjak je s ciljem dokazivanja da posjeduje financijske resurse iz vanjskih izvora financiranja i time stvaranja privida namjere transparentnog financiranja projekta, na više mjesta u prijavi neistinito naveo da ima osiguran kredit financijske institucije u kompletnom iznosu vrijednosti projekta kojim financirati projekt. U tu svrhu je priložio i pismo namjere jedne banke, iako u ime OPG-a nije, a niti je imao namjeru banki podnijeti zahtjev za odobrenjem kredita. Naime, sumnja se da je sredstva za financiranje projekta namjeravao osigurati novcem čije se zakonito porijeklo dijelom ne može dokazati''.

Na temelju tih dokumenata državna agencija odobrila mu je projekt i dobio je potporu u iznosu od 2.510.512,22 kune.


Pročitajte i ovo Zoran Milanović "neće se ništa promijeniti" Milanović o odlasku Marića i uhićenju Tolušića: "Ne znam kako ti ljudi u HDZ-u spavaju, vjerojatno kao u Moskvi ’38"

Nakon toga, navodi se dalje u priopćenju, ''u listopadu 2020. ispred OPG-a državnoj agenciji je podnio zahtjev za promjene za ulaganja u sektoru vina. Zatražio je promjene koje se odnose na manje izmjene prijavljenog projekta, iako su u međuvremenu, suprotno navodima u prijavi državnoj agenciji, na račun OPG-a on osobno, ali i drugih osoba, na ime pozajmica uplaćena sredstva za financiranje projekta čije se porijeklo dijelom ne može dokazati''.

Tada državnoj agenciji nije dostavio podatak da je sredstva za financiranje projekta u međuvremenu osigurao navodnim pozajmicama niti je u tu svrhu agenciji dostavio odgovarajuće ugovore o pozajmicama kojim bi dokazao izvor sredstava za financiranje projekta.

Nakon toga državna agencija donijela je novu odluku, kojom je iznos odobrene potpore izmijenjen na 2.973.905,92 kune, a temeljem tih odluka odobrena mu je i isplaćena potpora od 1.508.505,59 kuna te u ožujku 2022. godine još 1.418.822,92 kune. Tako je njegov OPG ostvario nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 2.927.328,51 kune, oštetivši time Europski garantni fond.


Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U PETAK ODLUKA O ZATVORU VIDEO Tolušića ispitali europski tužitelji, otkriveni novi detalji za što ga se tereti

Nadalje, sumnja se da je 43-godišnjak počinio subvencijsku prijevaru te kazneno djelo poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, dok se za 61-godišnjaka sumnja da je počinio kazneno djelo protiv službene dužnosti zlouporabom položaja i ovlasti, i to u periodu od travnja 2021. do ožujka 2022. godine.

Naime, ''nakon što je u lipnju 2021. godine objavljen još jedan natječaj (provedba podmjere za potpore) vezan uz podizanje novih i/ili restrukturiranje vinograda, a koji je sufinanciran sredstvima iz Europskog poljoprivrednog fonda u omjeru od 85 posto, osumnjičeni 43-godišnjak je lažno prikazao činjenice o korištenju određenih parcela i njihovom stanju, odnosno lažno je prikazao da obrađuje određene parcele, iako ih je stvarno obrađivala druga osoba, a u nekim slučajevima se radilo o oranici, iako je vinograd već bio posađen''.

Sve navedeno učinio je kako bi formalno ispunio uvjete prihvatljivosti iz natječaja.


Nakon toga ''osumnjičeni 61-godišnjak, zaposlenik tijela državne uprave, u dogovoru i na traženje 43-godišnjaka, kod odlučivanja po navedenom zahtjevu dao je pozitivno mišljenje na dostavljeni elaborat, temeljem kojega je 43-godišnjak u ime OPG-a podnio prijavu na natječaj ukupne vrijednosti 2.342.876,33 kune, a koji zahtjev je u daljnjem postupku Agencija za plaćanje u poljoprivredi odbila - i to slijedom saznanja o postojanju već zasađenih nasada vinove loze na lokacijama čestica te drugih uočenih nepravilnosti i nejasnoća u dostavljenom projektu''.

Pročitajte i ovo Tomislav Tolušić (Duško Jaramaz/PIXSELL) Sve afere Tomislava Tolušića "Špic papak" ministar: Sam je sebi postavljao spomen-ploče, a pokušali su ga osramotiti slikama s prostitutkom

Dakle, ''osumnjičeni 43-godišnjak je, s ciljem da za sebe ostvari državnu potporu velikih razmjera iz sredstava Europske unije, davatelju državne potpore dao netočne podatke o činjenicama o kojima ovisi donošenje odluke te je također drugu osobu s namjerom potaknuo da kao službena osoba iskoristi svoj položaj i time drugome pribavi korist, dok je 61-godišnjak kao službena osoba iskoristio svoj položaj i time drugome pribavio korist'', zaključuje se u priopćenjima Ureda europskog tužitelja i MUP-a.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici osumnjičene su predali pritvorskom nadzorniku, a kaznenu prijavu dostavili su Uredu europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene