Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRVI SLUČAJ EUROPSKIH TUŽITELJA

Pokušao ukrasti milijun eura preko subvencija: Umjesto 10 mjeseci zatvora radit će za opće dobro

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Završen je prvi slučaj europskih tužitelja u Hrvatskoj. Od njihove optužnice do presude zagrebačkog Županijskog suda prošla su dva mjeseca.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu podigao je početkom svibnja optužnicu protiv vlasnika obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Hrvatskoj, a danas je zagrebački Županijski sud donio presudu kojom je okrivljenik proglašen krivim zbog subvencijse prijevare, objavio je Ured europskog javnog tužitelja.

Ovo je prva presuda u Hrvatskoj otkako je Ured europskog javnog tužitelja počeo s operativnim radom.

Okrivljenik je proglašen krivim da je Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR), krajem 2020. podnio zahtjev za izdavanjem bespovratnih sredstava u iznosu od 7.439.500,00 kuna (989.214 eura). Od toga se 85 posto (6.323.575 kn ili 840.832 eura) odnosilo na sredstva iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) proračuna Unije, dok se 15 posto (1.115. 925 kuna) odnosilo na hrvatski državni proračun.

Pročitajte i ovo Tomislav Tolušić - 2 VIŠE KAZNENIH DJELA MUP i Ured europskog tužitelja objavili do zadnjeg detalja za što sve sumnjiče Tomislava Tolušića

Kako bi lažno prikazao da ispunjava uvjete za dobivanje potpore, okrivljenik je uz zahtjev Agenciji priložio krivotvorenu potvrdu Porezne uprave o upisu u Registar poreznih obveznika, čime je lažno prikazao da ispunjava obvezni uvjet za prijavu.

Međutim, do tražene isplate nije došlo jer je Agencija odbila zahtjev za potporom uočivši da okrivljenik ne ispunjava uvjete prihvatljivosti.

Presuda je donesena na temelju sporazuma stranaka s obzirom na to da je okrivljenik u cijelosti priznao kazneno djelo. Izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od 10 mjeseci, koja je zamijenjena radom za opće dobro, objavio je Ured europskog javnog tužitelja.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 NA MARGINI Prevarantima su omiljena meta, a i društvo ih gleda kao teret: ''Oni su generacija koja još vjeruje institucijama, a masovno nasjedaju i najbližim rođacima''

Tko je prvi optuženik europskog tužiteljstva u Hrvatskoj, objavio je Telegram, koji je prvi i pisao o detaljima njegova poslovanja, naime, riječ je o Danijelu Vinkoviću, poznatom međimurskom poljoprivredniku.



 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene