Mito, ilustracija (Foto: Pixsell,Dubravka Petric)
Mito, ilustracija (Foto: Pixsell,Dubravka Petric) Foto: Pixsell,Dubravka Petric

USKOK je nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 21 hrvatskog državljanina starosti od 60 do 72 godine.


Optužnica ih tereti za počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanje na zlouporabe položaja i ovlasti te teških kaznenih djela protiv računalnih sustava, programa i podataka.

Vezani članci Lisice, ilustracija USKOK raskrinkao zločinačku skupinu: Direktor organizirao prevaru tešku više od 6,2 milijuna kuna? Policijski kombi, ilustracija Uhićeni liječnik županijske bolnice, medicinski tehničar, zastupnica osiguranja: Godinama lažirali prometne nesreće i medicinsku dokumentaciju

61-godišnjoj prvookrivljenoj stavlja se na teret da je, kao viši upravni savjetnik – voditelj Referade utvrđivanja beneficiranog radnog staža i kontrole staža te kao šef Odsjeka za kontrolu podataka iz mirovinskog osiguranja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), u razdoblju od srpnja 2011. do kolovoza 2018. godine, pristala ishoditi neosnovano povećanje mirovina većem broju zainteresiranih osoba koje su joj neposredno ili posredstvom drugookrivljene 62-godišnjakinje dale novčanu nagradu od 1000 do 2000 eura i dostavljale potrebne podatke.

Nakon što bi osobe zainteresirane za povećanje iznosa mirovine dostavile potrebne podatke, šefica u HZMO-u je, koristeći se korisničkim imenima podređenih djelatnika, u bazi podataka aktivnih osiguranika HZMO-a uvećavala podatke o visini iznosa plaće budućih korisnika mirovine, evidentirala podatke o stažu osiguranja i uvećavala godine radnog staža.

Na temelju izmijenjenih podataka, u postupku priznavanja prava na mirovinu, odnosno u postupku njenog izračuna, omogućila je nepripadno uvećanje mirovina za ukupno 18 osoba. Od primljenih novčanih nagrada 62-godišnjakinja je zadržavala jednu desetinu, dok je ostatak predavala 61-godišnjoj šefici. Na taj su način pribavile protupravnu imovinsku korist i to 61-godišnjakinja ukupno 31.220 eura, a 62-godišnjakinja 2730 eura.

61-godišnju šeficu se tereti da je na isti način, ali bez utvrđenog primanja novčane nagrade, omogućila uvećanje mirovine za još 21 korisnika mirovinskog sustava. Ostali okrivljenici koji su davali novčane nagrade terete se za kaznena djela davanja mita. U optužnici se predlaže od 61-godišnjakinje i 62-godišnjakinje oduzeti imovinu koju su stekle navedenim kaznenim djelima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju