Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ratni zločini

Petorica uhićena zbog zlostavljanja ratnih zarobljenika u Kerestincu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Petorici uhićenih zbog sumnje da su 1991. i 1992. zlostavljali ratne zarobljenike u logoru u Kerestincu istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda odredio je 24-satno zadržavanje u pritvoru.

U tom roku državno odvjetništvo sudu treba podnijeti zahtjev za provođenjem istrage ili odustati od kaznenog progona. Dežurni istražni sudac Zdenko Posavec danas je ispitao petoricu privedenih i odredio im zadržavanje u pritvoru zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke i posebno teških okolnosti zločina koji im se stavlja na teret.

Pročitajte i ovo Dan sjećanja u Petrinji (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Dan sjećanja u Petrinji ''Dvadeset i sedam godina nije nitko odgovarao za taj zločin. Žalosno je da je toliko ljudi tu ubijeno'' Slika nije dostupna Stota obljetnica djelovanja "Krila Oluje" na aero-mitingu u Poljskoj

Na sudu se doznaje da su se privedeni S. K., D. P., V. I., Ž. Ž. i G. Š. branili šutnjom, kao i na policiji koja ih je uhitila u ponedjeljak rano ujutro. Oni će sutra ponovno biti dovedeni pred istražnog suca koji će, ukoliko tužiteljstvo zatraži pokretanje istrage, na slučaju raditi sve do mogućeg podizanja optužnice.

>> Za ratni zločin u Borovu Selu osumnjičena jedna osoba

Zlostavljali ratne zarobljenike '91. godine

U policijskoj kaznenoj prijavi stoji da su osumnjičenici od studenoga 1991. do lipnja 1992., u 'Konačištu ratnih zarobljenika', koje se najprije nalazilo u Zagrebu, a potom u Kerestincu psihički i fizički zlostavljali ratne zarobljenike. Osim petorice privedenih u zlostavljanjima su sudjelovali još neki za sada nepoznati pripadnici osiguranja 'Konačišta ratnih zarobljenika'.

Prvu dvojicu osumnjičenih policija, osim kao neposredne izvršitelje, tereti i jer su zločine propustili spriječiti čime su prekršili ratne i humanitarne propise međunarodnog prava. Neslužbeno se doznaje da je rad na slučaju započeo nakon prijave bivšeg pripadnika JNA koji je za ratni zločin optužio nepoznate počinitelje.

Prema pisanju medija u bivšoj raketnoj bazi JNA u Kerestincu zlostavljali su se i mučili pripadnici bivše JNA, srpskih paravojnih postrojbi i zarobljeni civili. (Hina)


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene