Petorica muškaraca udružila su se početkom ove godine ne bi li krijumčarili oružje iz Amerike u Hrvatsku te tako ostvarili veliku imovinsku korist.

Galerija Zaplijenjeno oružje (Foto: MUP) Zaplijenjeno oružje (Foto: MUP) Zaplijenjeno oružje, ilustracija (Foto: MUP) +2 Zaplijenjeno oružje (Foto: MUP)

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Split) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje nad četvoricom hrvatskih državljana (1976., 1955., 1959., 1984.) te jednim dvojnim državljaninom Republike Hrvatske i Kraljevine Nizozemske (1987.) zbog postojanja osnova sumnje da su u sastavu zločinačkog udruženja počinili više kaznenih djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, objavila je danas policija.

Vezani članci VSOA: Ilustracija - 3 Detalji nove afere o kojoj je prvi izvijestio Dnevnik Nove TV: Zbog čega hrvatski vojni špijuni stalno potkradaju državu? Velika akcija policije - 5 FOTO Grupa hrvatskih krijumčara droge švercala i oružje u EU: Poznati detalji njihova rada

Oni su se, kako sumnja policija nakon krim-istraživanja, od početka 2018. godine pa do 21. studenoga 2018. povezali u zločinačko udruženje prema planu o zajedničkom djelovanju zbog višekratne kupovine većih količina vatrenog oružja i bitnih dijelova tog oružja iz SAD-a te prodaje tog oružja na ilegalnom tržištu Republike Hrvatske, a zbog stjecanja velike imovinske koristi.

Prvoosumnjičeni (1976.) je putem interneta dogovarao nabavu i isporuku veće količine pištolja i bitnih dijelova za te pištolje, a za čiju je nabavu potrebno prethodno odobrenje nadležnih tijela. Naručene pošiljke su lažno deklarirane kao dijelovi za automobile, motocikle i igračke te su putem pošte stizale na adresu prvoosumnjičenog, kao i na ime nepostojeće osobe na adresi njegovog radnog mjesta na području grada Omiša.

O isporuci paketa prvoosumnjičeni je izvještavao trećeosumnjičenog (1959.), inače otpremnika na poslovima carinjenja u pošti, koji je pakete s pištoljima ili njihovim bitnim dijelovima stavljao u redovni poštanski promet te na taj način neposredno omogućavao izbjegavanje carinske kontrole.

Drugoosumnjičeni (1955.) bi potom preuzeo i sastavio pištolje i dijelove pištolja te ih zajedno s prvoosumnjičenim prodavao preostaloj dvojici osumnjičenih (1984. i 1987.) koji su ih stavljali u promet na ilegalnom tržištu.

Policajci su tijekom istrage pretražili domove i vozila osumnjičenih te pronašli i oduzeli veće količine vatrenog oružja, dijelova za vatreno oružje te streljiva.

Drugoosumnjičeni (1955.) se od ranije nalazi u istražnom zatvoru. Naime, Služba za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Split u listopadu 2018. godine podnijela je protiv njega kaznenu prijavu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

U njegovom je domu tom prilikom pronađeno 45 pištolja i revolvera, 28 pušaka, dvije strojnice, 5 automatskih pušaka, jedna poluautomatska puška,  11 prigušivača pucnja, 162  komada različitih sastavnih ili rezervnih dijelova različitog vatrenog oružja, 18.199 komada puščanog i pištoljskog streljiva različitih kalibara i marki, 1017 inicijalnih kapisli, te oko 5 kilograma baruta, te veća količina gotovog novca.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja trojica osumnjičenih (1976., 1959., 1984.) predana su pritvorskom nadzorniku, dok je petoosumnjičeni (1987.) trenutačno nedostupan.

Policija je protiv petorice osumnjičenih podnijela kaznenu prijavu USKOK-u, a on je na temelju te prijave donio rješenje o provođenju istrage, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari u sastavu zločinačkog udruženja i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju