Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvije osobe pritvorene

Osječki sud odredio provođenje istrage protiv devet osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istražni sudac osječkoga Županijskog suda donio je rješenje o provođenju istrage protiv devet fizičkih osoba i jedne pravne osobe.

Istraga je pokrenuta zbog osnovane sumnje da su počinile više kaznenih djela zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, utaje poreza, krivotvorenja isprave, a dvjema osobama određen je pritvor od mjesec dana.

>> Osijek: Uhićeni pod sumnjom da su oštetili proračun za 840 tisuća kuna

Osumnjičenike se tereti da su kaznena djela počinili radi izbjegavanja djelomičnog plaćanja poreza i da su, koristeći fiktivne račune tvrtki, ostvarili pravo na odbitak pretporeza te tako oštetili državni proračun u većem iznosu.

U istražnom zahtjevu navodi se kako se osnovano sumnja da su se prvoosumnjičena 39-godišnjakinja, kao vlasnica obrta, i drugoosumnjičeni 37-godišnjak, protiv kojih je valpovačko Općinsko državno odvjetništvo predložilo određivanje pritvora, te trećeosumnjičeni 49-godišnjak, kao direktor osumnjičenog trgovačkog društva, uz pomoć ostalih osumnjičenika, u nakani da neplaćanjem poreza tom trgovačkom društvu i prvoosumnjičenici pribave znatnu protupravnu imovinsku korist, koristili pravom na predporez po fiktivnim računima iako nije bilo stvarne isporuke robe.

Za ta kazena djela terete se dva 34-godišnjaka, 41-godišnjak, 38-godišnjak i 26-godišnjak te 39-godišnjakinja, a sumnjiči ih se da su sudjelovali u tzv. kružnoj prijevari', to jest da su međusobno razmjenjivali fiktivne račune i prilagali ih prijavi poreza.

Na taj je način, na štetu državnog proračuna, prvoosumnjičenici pribavljena protupravna imovinska korist oko 385.800 kuna, trgovačkom društvu oko 416.500 kuna, a petoosumnjičeniku protupravna imovinska korist oko 36.840 kuna. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene