Viktor Brnobić dolazi na Županijski sud (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL)
Viktor Brnobić dolazi na Županijski sud (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Hana Budinski (40) iz Omišlja i Viktor Brnobić (43) iz Kostrene nisu osuđeni za smrt djeteta jer Županijski sud u Rijeci nije prihvatio inkriminaciju iz optužnice da je bolest brzo napredovala zbog neliječenja.


Ipak, sud ih je nepravomoćno proglasio krivima da su kao roditelji grubo povrijedili prava svog djeteta, uskratili mu pravo na liječenje i ozdravljenje, ali nije nedvojbeno dokazano da su tako skrivili njegovu smrt, javlja Novi list. Dječak je prije tri godine, u dobi od nepunih deset godina, preminuo od zloćudne bolesti, nakon neliječenja posljedica ne-Hodgkinova limfoma.

Vezani članci Auto na parkiralištu ''Lopov zlatna srca'' ukrao joj auto i onda još prijetio da će joj pozvati policiju Dražen Slavica Vrhovni sud oslobodio Dražena Slavicu odgovornosti za kornatsku tragediju

Zbog ''povrede djetetovih prava'' majka djeteta osuđena je na godinu dana bezuvjetnog zatvora, dok je ocu izrečena kazna od godinu i pol dana zatvora. Nisu se pojavili na objavi presude, ali nisu bili ni obvezni doći. Riječko Županijsko državno odvjetništvo smatralo je da je dječak preminuo upravo zbog neliječenja, da je smrt djeteta prouzročena time što su roditelji grubo prekršili djetetova prava na liječenje, što bi automatski za sobom vuklo i najmanju kaznu od tri godine zatvora.

No sud nije prihvatio tu inkriminirajuću točku, pozvavši se na mišljenje medicinskih eksperata, vještaka Medicinskog fakulteta u Zagrebu, da smrt djeteta nije sa sigurnošću posljedica neliječenja, odnosno nije sigurno da bi dijete ostalo na životu i nakon 5. rujna 2015. godine, i da se liječilo na adekvatan način, konvencionalnim metodama suvremene medicine.

Čini se da će se i optužba i obrana žaliti na ovu presudu. Inače, roditelji su na početku suđenja koje je bilo zatvoreno za javnost izjavili da se ne smatraju krivima. Podsjetimo, njih se teretilo da su od 6. kolovoza do 5. rujna 2015. godine u Rijeci, a nakon što su liječnici u bolnici utvrdili najvjerojatniju limfatičnu neoplazmu ne-Hodgkinova limfoma te unatoč višekratnom informiranju liječnika o prirodi bolesti i štetnim posljedicama neliječenja, uključujući i smrtni ishod, odbili daljnje terapijske postupke i liječenje djeteta po protokolima službene medicine te konvencionalnim metodama suvremene medicine.

Također su na izričiti vlastiti zahtjev odveli dijete iz bolnice te mu onemogućili potrebnu dijagnostičku obradu i liječenje hematološko-onkoloških bolesnika i uskratili pravo na liječenje. Drugo mišljenje zatražili su tek 1. rujna, kada je u klinici u Avianu u Italiji verificirana dijagnoza akutne limfoblastične leukemije T-fenotipa, no i tada su, navodi se u optužnici, odbili liječiti dijete kemoterapijom. Tako je uslijed neliječenja došlo do brzog napredovanja i širenja zloćudne bolesti po svim vitalnim organima, što je u konačnici dovelo do smrti djeteta 5. rujna 2015. godine.

Slučaj u javnosti nekoliko dana prije dječakove smrti

Za slučaj se u javnosti doznalo tek nekoliko dana prije dječakove smrti kada je početkom kolovoza dječaku u Dječjoj bolnici Kantrida dijagnosticiran rak limfnih čvorova, no nakon jednog dana provedenog na Kantridi roditelji su ga odveli iz bolnice potpisavši izlazak uz izliku da žele još jedno mišljenje.

Bolnica je tada o svemu obavijestila Centar za socijalni rad u Omišlju, s obzirom na to da je dječak nakon razvoda roditelja živio s majkom, a 13. kolovoza pokrenut je postupak za oduzimanje prava uz privremenu mjeru te zahtjev da se dijete da na čuvanje i odgoj u Lovran. Isti dan podnesena je i kaznena prijava, a 14. kolovoza sudu su podnesena dva prijedloga za lišavanje roditeljstva te su donijeli privremenu mjeru za dodjelu skrbnika i dozvolu za liječenje. No roditelji od suda dobivaju odgodu jer su priložili dokumentaciju da s dječakom 1. rujna odlaze u Italiju, točnije u bolnicu Aviano, po drugo mišljenje.

Liječnik tamo utvrđuje da je bolest progradirala u leukemiju, a u kontaktu s njime liječnici Dječje bolnice Kantrida obaviješteni su da je dječakovo zdravstveno stanje jako loše. Isti dan iz Centra za socijalni rad stiže odluka o oduzimanju djeteta roditeljima te da daljnju brigu o njegovu zdravlju i liječenju preuzima dodijeljeni skrbnik. No dolaskom na adresu roditelja ne nalaze nikog.

Naime, roditelji s bolesnim dječakom "bježe" u vikendicu prijatelja u Gorski kotar, u Lič, gdje nesretnom djetetu biva sve gore. Kada su pozvali Hitnu pomoć, bilo je, nažalost, prekasno i dječak je umro nakon dva sata. Pokopan je na groblju u Omišlju na Krku. Na vječni počinak ispratilo ga je dvjestotinjak prijatelja i članova obitelji.