Neven Badurina (Foto: Dino Stanin/PIXSELL)
Neven Badurina (Foto: Dino Stanin/PIXSELL)

Neven Badurina, direktor Ostree iz Stankovaca, jedne od najvećih hrvatskih riboprerađivačkih tvrtki, koji je pritvoren zbog gospodarskog kriminala, od 2003. do svibnja ove godine iz tvrtke je navodno izvukao više od 48 milijuna kuna i pritom za više od 19 milijuna kuna oštetio državni proračun, doznaje se u zadarskoj policiji, koja nije otkrila identitet osumnjičenih.


Voditelj zadarske Službe kriminalističke policije Bore Mršić izvijestio je na konferenciji za novinare da je prvoosumnjičeni 48-godišnjak, uz kaznenu prijavu zbog zlouporabe povjerenja, utaje poreza te krivotvorenja službene ili poslovne isprave priveden sucu istrage Županijskog suda koji mu je odredio jednomjesečni istražni zatvor.

Vezani članci Novac,ilustracija (Foto:Pixsell,Dubravka Petric) Policija upozorava na prevarantice: Bankarica krala od svojih klijenata, a druga lažno sklapala ugovore za mobitele Spar, ilustracija (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL) Upozorenje velikog trgovačkog lanca potrošačima u Hrvatskoj: "Ne nasjedajte na ovu prijevaru!"

U akciji su privedeni i 62-godišnji zaposlenik njegove tvrtke, 28-godišnji vlasnik tvrtke iz Stankovaca te 44-godišnjak iz Zagreba.

Voditelj Odjela gospodarskog kriminaliteta Tomislav Škara pojasnio je da je u ovom slučaju riječ o nezakonitostima s potporama i poticajima koje je tvrtka dobila iz Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za unaprjeđenje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta.

Tvornica ribljih konzervi Ostrea (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)
Tvornica ribljih konzervi Ostrea (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)

"Kako bi knjigovodstveno pravdao isplate, krivotvorio je poslovnu dokumentaciju društva uzimajući fiktivne pozajmice i milijunske novčane nagrade. Isplatama primitaka, koje zapravo predstavljaju njegov dohodak od nesamostalnog rada u 2012. i 2014. godini te njegov drugi dohodak u 2015. oštećenom trgovačkom društvu stvorio je obvezu plaćanja poreza… Tu obvezu ne samo da nije uplatio nego je do trenutka obavljanja poreznog nadzora nije ni prikazao u poslovnim knjigama društva“, kazao je Škara.

Neistiniti podaci u poslovnim knjigama

Osim obveze od 14 milijuna kuna zbog svojih primitaka za još pet milijuna poreza država je navodno oštećena jer je u dogovoru s ostalom trojicom osumnjičenika u poslovnim knjigama tijekom kolovoza 2016. prikazao neistinite podatke o poslovnom odnosu s drugim tvrtkama "na rekonstrukciji i opremanju poslovnog prostora u Benkovcu". Policija sumnja da se radilo o fiktivnom poslu za koji ništa nije plaćeno.

"Kako bi prikrili pravu svrhu isplata dogovorno su sačinjavali lažno proknjižene knjige ulaznih računa i novac prebacivali i vraćali s računa društava, a temeljem dvaju ugovora o otkupu potraživanja koje su međusobno sklopili, iako su svi znali da za to ne postoji valjana pravna osnova", kažu u policiji, prenosi Hina.

Skandal s otpadnim vodama

Tvornica ribe Ostrea široj je javnosti poznata i po skandalu s ispuštanjem otpada i otpadnih voda, o čemu je izvijestila i ekipa Provjerenog, kojoj su se obratili stanovnici Putičanja, i to zbog, kao su rekli, ekološke katastrofe.

Kazali su kako tvornica u njihova polja ispušta riblje glave, ulje i masti te da strahuju za svoje usjeve, vodu koju piju, zdravlje svoje djece, a ne pomažu im ni institucije. Naime, inspekcija je odredila kaznu koju vlasnik nije platio već je samo nastavio po svome. Sve o tom slučaju možete pročitati OVDJE.