Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TVORNICA RIBE OSTREA

Poznati zadarski poduzetnik i trojica kompanjona osumnjičeni da su oštetili tvrtku i proračun za čak 67 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neven Badurina, direktor Ostree iz Stankovaca, jedne od najvećih hrvatskih riboprerađivačkih tvrtki, koji je pritvoren zbog gospodarskog kriminala, od 2003. do svibnja ove godine iz tvrtke je navodno izvukao više od 48 milijuna kuna i pritom za više od 19 milijuna kuna oštetio državni proračun, doznaje se u zadarskoj policiji, koja nije otkrila identitet osumnjičenih.

Voditelj zadarske Službe kriminalističke policije Bore Mršić izvijestio je na konferenciji za novinare da je prvoosumnjičeni 48-godišnjak, uz kaznenu prijavu zbog zlouporabe povjerenja, utaje poreza te krivotvorenja službene ili poslovne isprave priveden sucu istrage Županijskog suda koji mu je odredio jednomjesečni istražni zatvor.

Pročitajte i ovo Ilustracija žene koja je otkupila bezvrijednu narukvicu Policija traga za muškarcem Je li moguće da netko na ovo nasjedne? Pogledajte što je učinila lakovjerna žena Indija otkrila krijumčarsku mrežu koja ljude na prevaru šalje u rusko-ukrajinski rat Najmanje 35 završilo na bojištu Otkrivena krijumčarska mreža: Ljude su na prijevaru slali na front u Rusiji

U akciji su privedeni i 62-godišnji zaposlenik njegove tvrtke, 28-godišnji vlasnik tvrtke iz Stankovaca te 44-godišnjak iz Zagreba.

Voditelj Odjela gospodarskog kriminaliteta Tomislav Škara pojasnio je da je u ovom slučaju riječ o nezakonitostima s potporama i poticajima koje je tvrtka dobila iz Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za unaprjeđenje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta.

"Kako bi knjigovodstveno pravdao isplate, krivotvorio je poslovnu dokumentaciju društva uzimajući fiktivne pozajmice i milijunske novčane nagrade. Isplatama primitaka, koje zapravo predstavljaju njegov dohodak od nesamostalnog rada u 2012. i 2014. godini te njegov drugi dohodak u 2015. oštećenom trgovačkom društvu stvorio je obvezu plaćanja poreza… Tu obvezu ne samo da nije uplatio nego je do trenutka obavljanja poreznog nadzora nije ni prikazao u poslovnim knjigama društva“, kazao je Škara.

Neistiniti podaci u poslovnim knjigama

Osim obveze od 14 milijuna kuna zbog svojih primitaka za još pet milijuna poreza država je navodno oštećena jer je u dogovoru s ostalom trojicom osumnjičenika u poslovnim knjigama tijekom kolovoza 2016. prikazao neistinite podatke o poslovnom odnosu s drugim tvrtkama "na rekonstrukciji i opremanju poslovnog prostora u Benkovcu". Policija sumnja da se radilo o fiktivnom poslu za koji ništa nije plaćeno.

"Kako bi prikrili pravu svrhu isplata dogovorno su sačinjavali lažno proknjižene knjige ulaznih računa i novac prebacivali i vraćali s računa društava, a temeljem dvaju ugovora o otkupu potraživanja koje su međusobno sklopili, iako su svi znali da za to ne postoji valjana pravna osnova", kažu u policiji, prenosi Hina.

Skandal s otpadnim vodama

Tvornica ribe Ostrea široj je javnosti poznata i po skandalu s ispuštanjem otpada i otpadnih voda, o čemu je izvijestila i ekipa Provjerenog, kojoj su se obratili stanovnici Putičanja, i to zbog, kao su rekli, ekološke katastrofe.

Kazali su kako tvornica u njihova polja ispušta riblje glave, ulje i masti te da strahuju za svoje usjeve, vodu koju piju, zdravlje svoje djece, a ne pomažu im ni institucije. Naime, inspekcija je odredila kaznu koju vlasnik nije platio već je samo nastavio po svome. Sve o tom slučaju možete pročitati OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene