Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Naručiteljici suprugova ubojstva 15 godina zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na riječki Županijski sud stigla je presuda Vrhovnog suda kojom se Snježani Novak, osuđenoj u Rijeci na 20 godina zbog ubojstva supruga, smanjuje zatvorska kazna za pet godina, potvrdio je danas glasnogovornik toga suda Zoran Sršen.

Toliko smanjenje kazne temelji se na zakonskim odredbama koje su bile na snazi u vrijeme počinjenja ubojstva, pojasnio je Sršen.

Pročitajte i ovo Čija je neaktivnost najodgovornija za zlostavljanje žena u Hrvatskoj? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Obiteljsko nasilje Ubijena žena više puta prijavljivala supruga: Čije je nepostupanje najodgovornije za njezinu smrt? Slika nije dostupna Ubojstvo pokraj Lipika Priveden suprug koji je osumnjičen za ubojstvo majke sedmero djece

Naime, tada je zakonom bilo određeno da se za takvo djelo može izreći zatvorska kazna od 15 ili 20 godina. Prema tome, Vrhovni sud, koji je utvrdio da je sudsko vijeće Županijskog suda u Rijeci pri određivanju kazne Snježani Novak uzelo u obzir otegotne okolnosti koje nije trebalo, mogao je izrečenu kaznu umanjiti najmanje za pet godina.

Vrhovni sud je ocijenio da se kao otegotna okolnost ne može tretirati podmuklost jer je to element samoga kažnjivog djela za koje je i osuđena budući da je proglašena krivom za ubojstvo na podmukao način.

Vrhovni sud nije prihvatio žalbu branitelja Damira Perasza,
počinitelja ubojstva tadašnjeg supruga Snježane Novak, Ljubomira, sa zahtjevom da mu se smanji kazna. Njemu ostaje zatvorska kazna od 20 godina zbog ubojstva iz koristoljublja.

Suđenjem na riječkom Županijskom sudu, koje je završeno izricanjem presude u travnju 2005., utvrđeno je da je Snježana Novak, preko posrednika Krešimira Luketića, unajmila Perasza da ubije njezina supruga. To je Perasz učinio krajem prosinca 1995. skraćenom lovačkom puškom na obalnom šetalištu u Crikvenici gdje je Novak trčao. Luketić je u tom suđenju osuđen na 15 godina.

Još dvoje osumnjičenih tijekom suđenja, Mario Pečaver i njegova kći Ana, oslobođeni sumnji zbog nedostatka dokaza prije presude, nakon Luketićeva iskaza tri dana prije presude o njihovoj povezanosti s narudžbom ubojstva ponovno se sumnjiče za ovo djelo.

Riječki sud prvobitno je donio odluku da se njima posebno ponovno sudi. Vrhovni sud je na žalbe branitelja Pečavera i kćeri naložio da riječki sud ponovno sasluša Luketića, sada kao svjedoka, te potom donese odluku o ponavljanju suđenja, ovisno o Luketićevu iskazu.

U vrijeme ubojstva i nakon njega, Pečaver je bio u vezi sa Snježanom Novak, a njegova kći s Luketićem.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene