Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I Koštaku mjesec dana pritvora!

Mravku mjesec dana istražnog zatvora!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši čelnici Hrvatske elektroprivrede (HEP) i šibenskog TLM-a Ivan Mravak i Ivan Koštan danas su zadržani u jednomjesečnom istražnom zatvoru, zbog USKOK-ove sumnje da su HEP zlouporabama oštetili za oko 600 milijuna kuna.

Za najveći dio tog iznosa HEP je oštećen jer je šibenskom TLM-u po nerealno niskim cijenama prodavao struju koju je na međunarodnom tržištu nabavljao po nekoliko puta višoj cijeni.

Pročitajte i ovo Račun Stiglo i pojašnjenje Zašto jedan račun dolazi kasnije od ostalih? "To traje duže vrijeme. Ne znam u čemu je problem" Počelo rušenje vile Frane Barbarić - 1 Bivši šef HEP-a Rušenje bespravno izgrađene vile Frane Barbarića na Hvaru: Sutra nestaje glavni dio

>> HEP je oštećen za više od pola milijarde kuna

Sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda Jadranka Mandušić osumnjičenima je odredila istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, potvrdio je Mravkov odvjetnik Ante Madunić. Dodao je da je osim zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke Mravaku istražni zatvor određen i zbog straha od ponavljanja kaznenog djela budući je i dalje u HEP-u zaposlen kao savjetnik.

Uz bivše čelnike HEP-a i TLM-a prvoosumnjičeni u ovom slučaju je bivši potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec. USKOK ga, poput Mravka i Koštana, tereti za zlouporabu položaja i ovlasti na štetu HEP-a te udruživanje radi počinjenja kaznenih djela.

Za poticanje na zlouporabe prijavljeni su Ivan Kapular, umirovljeni general te bivši član Nadzornog odbora HEP-a Zdenko Jurčić. No, njih dvojica za sada nisu privođeni i branit će se sa slobode. Kapular, koji je u HEP-u radio kao honorarni savjetnik za sigurnost navodno je nezakonito primio četrdesetak tisuću kuna za troškove ljetovanja, dok je Jurčiću na temelju fiktivnih ugovora Mravak isplatio više od 260 tisuća kuna.

Kako je istraga tajna na sudu se ni danas nije moglo službeno doznati za koliki je točno iznos oštećen HEP, no iz izvora bliskog istrazi se doznaje da je riječ o iznosu od oko 600 milijuna kuna.

Najveći dio štete to je javno poduzeće pretrpjelo zbog struje koja je tri puta više novca kupovana na međunarodnom tržištu nego što je kasnije prodavana TLM-u koji ju je potom prepuštao mostarskoj tvrtki Aluminij. Koštan je jučer uhićen u Šibeniku, a Mravak u Zagrebu, gdje mu je i pretražen stan. Potom je, rano poslijepodne odveden u sjedište kriminalističke policije, a od tamo u jedinicu za zadržavanje na zagrebačkom Sjenjaku, gdje je prenoćio nakon što su ga predvečer ispitali USKOK-ovi istražitelji.

Jednomjesečni zatvor služit će u zagrebačkom Remetincu, gdje se već nalazi prvoosumnjičeni Polančec, uhićen u slučaju Podravka. Polančeca još uvijek nisu ispitali USKOK-ovi istražitelji, a očekuje se da će to učiniti u ponedjeljak. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene