Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagrebački Romi ponovno su bili žrtva napada nekolicine mladića, a navodno je na njih bačeno i par molotovljevih koktela.


Desetak Roma napala je skupina od petorice mladića, koji su očevicima izgledali kao pripadnici skinheadsa. Napad se dogodio u noći s četvrtka na petak u zagrebačkom naselju Prečko, u Jarnovićevoj ulici. Napadnuti Romi nalazili su se na livadi, a s njima je u društvu bilo i nekoliko djece.

Vezani članci Nož, ilustracija Pokušaj ubojstva u Prečkom: Najprije se posvađali, a onda i potukli. Jedan muškarac izboden, policija uhitila napadača Lijepe kriminalke (Foto: Instagram/mugshawtyss) Ne sudite knjigu prema koricama: Ove ljepotice imaju policijski dosje, a za to postoji i dokaz

Dvojica mladića krenula su zapaliti dio glomaznog otpada, koji su Romi odvojili za sebe, no njihovu namjeru je primijetio jedan od odraslih Roma i uzbunio ostale te je time došlo i do sukoba. Dvojica mladića otrčala su po pojačanje, a kad su se vratili s još trojicom prijatelja, u rukama su držali molotovljeve koktele i njima gađali vozila koja su Romi parkirali pored otpada. Jednog od Roma su zalili i nekakvom tekućinom, no nije poznato je li to bio benzin. napadači su se nakon 'bombaškog ' napada razbježali.

Kosor zadovoljna brzom reakcijom policije

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor osudila je napad na pripadnike romske nacionalne manjine, koji se dogodio prošle noći u Jernovićevoj ulici, u zagrebačkom naselju Prečko. 'Oštro osuđujem napad na pripadnike romske nacionalne manjine te izražavam zadovoljstvo brzom reakcijom policije, koja je spriječila neželjene posljedice', navodi u priopćenju Vladin Ured za odnose s javnošću

Također se napominje kako se potpredsjednica Kosor, kao predsjednica Vladinog Povjerenstva za praćenje provedbe nacionalnog programa za Rome, kontinuirano zalaže za uvažavanje različitosti i za toleranciju među svim pripadnicima nacionalnih manjina, a posebice u odnosu na romsku manjinu, koja je, kako se navodi, dugi niz godina bila marginalizirana.

Vlada Republike Hrvatske poduzima niz sustavnih mjera kako bi se ovoj najranjivijoj nacionalnoj manjini u Hrvatskoj pomoglo u prevladavanju svih poteškoća i omogućilo im se ravnopravno uključivanje u društveni i javni život, stoji u priopćenju Vladinog Ureda za odnose s javnošću. Policijska uprava zagrebačka (PUZ) potvrdila je da su noćas Romi bili napadnuti u Jernovićevoj ulici.