Etel Zavadlav, majka Filipa (25) koji je u subotu u Splitu ubio troje ljudi, tvrdi je kako je njen sin zločin počinio rastrojen.

Galerija


"Totalno sam izvan sebe. O strašnoj vijesti doznala sam slučajno preko interneta i od tada ne prestajem piti tablete za smirenje", rekla je za Jutarnji list Etel Zavadlav, majka 25-godišnjeg Filipa koji je u nedjelju rafalnom paljbom ubio troje ljudi u centru Splita. 

Vezani članci Spomen-obilježje poginulim ruskim novinarima Kaznene prijave zbog ubojstva ruskih novinara prije 30 godina: Izrešetali im automobil pa ih dokrajčili hicima iz pištolja Filip Zavadlav osuđen na 40 godina zatvora Zavadlav dobio 40 godina zatvora, proglašen krivim za krvavi pohod: "Ovo je jedan od najbrutalnijih događaja u Hrvatskoj"

Etel je u Austriji, a u Hrvatsku se vraća krajem siječnja. Rekla je da nije ljuta nego zabrinuta jer njen sin nije spavao 20 dana te da je i zločin napravio rastrojen.

Kaže da su mu ubijeni upadali u stan i po noći te su mu prijetili nožem. Kazala je i da su mu uzeli sav novac pa je hitno trebao na brod jer nije imao ni za hranu.

Dodala je da “njezinom sinu treba liječnička pomoć, a ne zatvor”.

Ispričala je i da se zadnji put čula s njim nekoliko sati prije ubojstava i da joj se činilo da je bio rastrojen. Zvao ju je da dođe što prije. Na dan ubojstva je, priča majka za Jutarnji, htio otići u bolnicu na hitan psihijatrijski prijem. Navodno je spominjao suicid.

"No otac ga je spriječio u odlasku u bolnicu jer je smatrao da se poslije toga neće moći nigdje zaposliti. A policiji se Filip nije nikad obratio za pomoć, jer ionako ne bi bilo svrhe", rekla je majka osumnnjičenog za trostruko ubojstvo. 

Za sinovljevu kriminalnu prošlost rekla je da se svašta piše. 

Filip Zavadlav u ponedjeljak je trebao biti ispitan u Županijskom državnom odvjetništvu, no proglašen je raspravno nesposobnim. Određen mu je istražni zatvor. Ide u Zagreb u zatvorsku bolnicu.

Splitsko državno odvjetništvo priopćilo je da je okrivljeni 25-godišnjak 11. siječnja 2020. s ciljem bezobzirne osvete prema većem broju osoba iz narkomanskog miljea koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegovog brata i njega osobno ilegalno nabavio automatsku pušku s većom količinom streljiva.

Sumnja se da je oko 15:35 sati naoružan automatskom puškom došao na predio Velog Varoša u Splitu i ispalio više rafalnih i pojedinačnih hitaca na motocikl marke Yamaha na kojem su se pojavili 25-godišnji vozač i 38-godišnji suvozač.

Okrivljeni 25-godišnjak je nakon toga otišao u smjeru obližnje ulice u kojoj je na motociklu marke Suzuki zatekao drugog 25-godišnjaka te je i prema njemu ispalio više hitaca.