Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kujundžić stigao u Split

Splitski liječnici: Pretrage krvi pokazuju da bi se moglo raditi o trovanju ugljikovim monoksidom

Jedrenjak na kojem su stradali Talijani (Foto: Atlantia Cruising)
Jedrenjak na kojem su stradali Talijani (Foto: Atlantia Cruising) Foto: Atlantia Cruising
Na konferenciji za novinare liječnici KBC-a Split kazali su da se troje odraslih dobro oporavlja, a dvoje je djece i dalje životno ugroženo. Ugroženi su im vitalni organi. U Split je stigao i ministar zdravstva Milan Kujundžić te pohvalio osoblje bolnice.

Docentica Branka Polić na konferenciji za novinare u splitskoj bolnici kazala je da su djevojčica (11) i dječak (5) i dalje su životno ugroženi. Postoji mogućnost da su se otrovali ugljikovim monoksidom jer im je u krvi povišena razina karboksihemoglobina. 

Pročitajte i ovo Zdravstvo u Zadru - 4 Tko je odgovoran? Snimila dramatičan razgovor s liječnikom, odgovor ju je šokirao: "Da je to bila vaša mama, što biste učinili? Pitam vas kao čovjeka!" KBC Split Važno dostignuće Veliki uspjeh splitskih liječnika u liječenju srčanih zalistaka

"Ugroženi su mozak, srce i cirkulacija. Najvitalniji organi. Ako je netko na respiratoru, znači da njegova pluća ne funkcioniraju ili je u mozgu kompromitiran centar za disanje. Kod djece smo proveli komplicirane postupke. Ne možemo reći koliko će trajati liječenje", kaže Polić.

"Važno je vrijeme od inhalacije do dolaska do nas. Ono što smo imali nisu vrijednosti koje ugrožavaju život, ali ne znamo što se događalo ranije. Te vrijednosti sada padaju", kazala je. Ishod i dužina životne ugroženosti kod svakog mogu biti drukčiji.

"Ograničeni smo količinom informacija koje možemo dati", kazali su liječnici o stanju Talijana kojima je pozlilo na brodu te su pristali u hvarsku luku, odakle su helikopterom prebačeni u splitsku bolnicu. Na brodu je preminuo talijanski poduzetnik Eugenio Vinci. Njemu je pozlilo u toaletu te je pao i udario glavom.

O uzroku smrti Talijana liječnici ne mogu govoriti dok policija ne završi svoj posao.

"Majka djece je imala najtežu sliku od odraslih, ali nije vitalno ugrožena. Uvjereni smo da će liječenje biti uspješno. Drugi dvoje su relativno bolje i oni uopće nisu bili zaprimljeni u bolnicu na trajno liječenje", rekli su.

"Moram pohvaliti kolegu na Hvaru koji je prvi reagirao i odlično poduzeo mjere prvog zbrinjavanja. Zahvaljujući njegovoj intervenciji stekli su se uvjeti za nastavak liječenja u Splitu. Radilo se o događaju u koji je uključeno više osoba, ali to je na razini KBC-a Split ono što se može liječiti na kvalitetan način", istaknuli su. 

"Najvjerojatnije se ne radi o trovanju hranom jer od naših crijevnih infekcija to bi jedino mogao biti botulizam, ali inkubacija bi bila prekratka. Djeca nisu jela ništa od inkrimirane hrane koja se povezivala sa slučajem. Obrada stolice traje dva do pet dana. Na osnovu parametara koje imamo možemo reći da se ne radi o trovanju hranom", kazali su. 

"Interes javnosti je zadovoljen. Radi se o izoliranom slučaju. Ne radi se o masovnom trovanju i ne radi se o slučaju koji bi se mogao ponoviti u kratkom vremenu. Moramo poštovati zakone o zaštiti privatnosti pacijenata", ističu.

"Imao sam potrebu doći u Split zahvaliti i pohvaliti ovu kuću i liječnike. Iako je i dalje ozbiljno stanje, djeca će preživjeti uz malo sreće i neće ostati neurološkog deficita, ali to je još sve rano za izricati.", kazao je ministar Kujundžić te iskoristio priliku da pohvali Vladu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene