Obavijesti Video Pretražite Navigacija
AFERA REMORKER

Potvrđena optužnica protiv Kalmete, odvjetnici uvjereni da će biti oslobođen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kalmeta i njegov odvjetnik od početka su odbacivali USKOK-ove optužbe da je sa suradnicima podijelio više od 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Božidar Kalmeta, bivši ministar i gradonačelnik Zadra, protiv kojega je zagrebački Županijski sud u četvrtak potvrdio optužnicu u "aferi Remorker", izjavio je da je to očekivao i da će svoju nevinost dokazati na sudu. "Očekivao sam takvu odluku jer je takva sudska praksa, nisam ni prvi ni zadnji kojemu je optužnica potvrđena, a svoju nevinost dokazat ću na sudu", izjavio je Božidar Kalmeta danas u Zadru nakon što je zagrebački Županijski sud u cijelosti potvrdio optužnicu protiv njega u HAC-ovu kraku tzv. afere Remorker. Odgovarajući na novinarska pitanja, rekao je kako se neće povući sa stranačke niti s funkcije gradonačelnika."Drago mi je da je optužnica potvrđena, da mogu napokon pred sudom dokazati svoju nevinost. Ovo predugo traje, već više od dvije i pol godine", kazao je. Zagrebački Županijski sud u četvrtak je u cijelosti potvrdio optužnicu protiv bivšeg HDZ-ovog ministra mora, prometa i infrastrukture i zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmete te ostalih u tzv. HAC-ovom kraku afere Remorker.

Pročitajte i ovo Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um" Dino Drpić - 1 Velik dug Nova svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću: Na sudsku klupu sjeo Dino Drpić i optužio Dinamo

Odvjetnici bivšeg HDZ-ovog ministra mora, prometa i infrastrukture i zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmete kazali su nakon potvrđivanja optužnice u HAC-ovu kraku tzv. afere Remorker da protiv Kalmete nema dokaza te da na temelju ove optužnice ne može biti osuđen, dok neke njihove kolege smatraju i da je riječ o politički iskonstruiranom slučaju.

"Mislim da je ovaj postupak sramotan, politički iskonstruiran i nedopustiv u svakom pogledu", ustvrdio je izlazeći sa suda odvjetnik Mirko Batarelo koji zastupa jednog od Kalmetinih suoptuženika. Ocijenio je da je motiv bio isključivo Kalmeta koji nema veze s onim za što ga terete.

"Kao saborski zastupnik imao je imunitet, protiv njega se nije vodila istraga i sada je došao na prvo mjesto istrage", kazao je Batarelo. Na novinarsko pitanje kako to da je takva optužnica potvrđena u vrijeme kada je HDZ na vlasti Batarelo je kazao: "Valjda Most nije dao".

Jedan od Kalmetinih odvjetnika Šime Pavlović kazao je da je teško reći je li optužnica politički iskonstruirana, ali da je "optužno vijeće olako prešlo preko nekih činjenica".

Za bivšeg čelnika HAC-a Josipa Sapunara koji je jedini u istrazi teretio Kalmetu, Pavlović je kazao da je "svjedok rekla-kazala". "Mi za sada, jedino ako Uskok ne otkrije nešto novo, nemamo izravne dokaze na temelju kojih raspravni sud može donijeti osuđujuću presudu", dodao je Pavlović.

Njegov suradnik Krešimir Vilajtović rekao je da se raduju nastavku ovog kaznenog postupka te da će se rezultati vrlo brzo vidjeti. "Ovakva optužnica zapravo ne može biti. Na temelju nje se ne može bazirati osuđujuća presuda, sasvim sigurno i to vam sada tvrdim, jer nema niti jedan dokaz", zaključio je Vilajtović.

Kazao je i da ne zna hoće li Kalmeta podnijeti ostavku nakon potvrđivanja optužnice. "Ako mene pita, ne bi trebao, jer će biti oslobođen", rekao je odvjetnik.

Kalmeta nije došao na ročište

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je danas novinarima kako smatra da bivši HDZ-ov ministar mora, prometa i infrastrukture i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta ne treba napustiti HDZ, unatoč činjenici da je zagrebački Županijski sud u četvrtak u cijelosti potvrdio optužnicu protiv njega, te ostalih u tzv. HAC-ovom kraku afere "Remorker". Iako se novinarima opravdao da je zatečen tom informacijom i da ne može ulaziti u stvari koje su u sferi pravosuđa, Butković je rekao da "ako nekome počinje suđenje, ako mu je potvrđena optužnica, to ne znači da je onaj protiv koga je optužnica podignuta i kriv". Zamjenica ravnatelja Uskoka Željka Mostečak kazala je da nakon potvrđivanja optužnice očekuju zakazivanje glavne rasprave, odnosno pripremnog ročišta na kojem će se među ostalim raspravljati o dokazima i svjedocima.

Kalmeta nije došao na ročište zakazano za 9:30 sati, što po zakonu nije ni obvezan, a njegov odvjetnik Krešimir Vilajtović kazao je da danas očekuje odluku optužnog vijeća koje optužnicu može potvrditi odbaciti ili vratiti tužiteljstvu na doradu.

Sutkinja Tanja Pavelin Borzić novu je sjednicu optužnog vijeća zakazala za 10. studenoga nakon što je Vrhovni sud potvrdio raniju odluku Županijskog suda koji je odbio izdvojiti dokaze iz istrage za koje je obrana tvrdila da su prikupljeni nezakonito.

Među ostalim odvjetnici Kalmetinih suoptuženika tražili su da se iz spisa kao nezakonit izdvoji iskaz svjedoka Drage Tadića, ali i podaci o stanju računa tvrtke Remorker International po kojoj je nazvana ova korupcijska afera.

Kalmeta i njegov odvjetnik od početka su odbacivali USKOK-ove optužbe da je sa suradnicima podijelio više od 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. USKOK tereti Kalmetu da je povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) radi izvlačenja višemilijunskih iznosa iz tih državnih kompanija.

Uz Kalmetu je optužnicom obuhvaćeno još 12 okrivljenika, među kojima su njegovi najbliži suradnici iz ministarstva - bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković i državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a.

Među optuženima je i bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar, koji je Livakovića i Mikulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca. U optužnici se spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih tvrtki Damir Kezele, Ivan Berket, Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene