Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Remorker

Ni treći put nije uspjelo: Sud ponovno bez odluke o Kalmeti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u ponedjeljak je odbilo prijedloge obrana za izuzimanjem dokaznih prijedloga u slučaju protiv bivšeg HDZ-ovog ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete pa će se o osnovanosti optužnice odlučivati tek nakon žalbi.

Sud je kao nezakonit odbio prijedlog da se se iz spisa kao nezakonit izdvoji iskaz svjedoka Drage Tadića, ali i da se izdvoje podaci o stanju računa tvrtke Remorker International, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Niz navodnih nezakonitosti Pročitajte kronologija HAC-ove grane afere Remorker Slika nije dostupna Izvlačenje novca iz HAC-a Afera Remorker: Prskalu, Lovrinčeviću i Vukeliću određen istražni zatvor

Obrane se imaju pravo žaliti Vrhovnom sudu pa će novo ročište, na kojem će se odlučivati o osnovanosti optužnice, biti zakazano tek nakon odluke o žalbama.

Izdvajanje Tadićeva iskaza tražila je obrana drugookrivljenog Zdravka Livakovića, tvrdeći da je on dao iskaz zato što je državni odvjetnik dao pisanu izjavu da protiv njega neće poduzimati kazneni progon.

Kalmetu Uskok tereti da je povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) radi izvlačenja višemilijunskih iznosa iz tih državnih kompanija.

Optužnicom koja je podignuta prije godinu dana sumnjiči ga se da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta

Uz Kalmetu optužnicom je obuhvaćeno još 12 okrivljenika, među kojima su njegovi najbliži suradnici iz ministarstva - bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković i državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a.

Među optuženima je i bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar, koji je Livakovića i Mikulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca. U optužnici se spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih tvrtki Damir Kezele, Ivan Berket, Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene