Ilustracija
Ilustracija Foto: PU istarska

Karlovačko Općinsko državno odvjetništvo ispitalo je četvoricu Crnogoraca osumnjičenih za ilegalno prevoženje afganistanskih migranata kroz Hrvatsku, a sudac istrage Županijskog suda je odredio istražni zatvor svoj četvorici osumnjičenika.


Četvorica Crnogoraca u dobi od 24 do 32 godine, su osumnjičeni i za krivotvorenje registarskih pločica. Sudac istrage Županijskog suda u Karlovcu je na prijedlog ODO-aodredio istražni zatvor svoj četvorici osumnjičenika zbog opasnosti od bijega.

Osnovano se sumnja, stoji u priopćenju DORH-a, da su četvorica crnogorskih državljana počinila kazneno djelo "protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj", pri čemu se prvoosumnjičeni 32-godišnjak i drugoosumnjičeni 31-godišnjak sumnjiče i za krivotvorenje isprava.

Tužiteljstvo navodi da su osumnjičenici u mjestu Kukača 31. ožujka 2022. oko 7:10 sati zajedno i po prethodnom dogovoru, kroz Hrvatsku ilegalno prevozili strane državljane bez putnih isprava s nakanom da se okoriste njihovim prevoženjem dalje u zemlje Europske unije.

"Osnovano se sumnja da su za unaprijed dogovoreni neutvrđeni novčani iznos od najmanje tisuću eura, prema prethodnim uputama od nepoznatih osoba primili u dva vozila veći broj državljana Afganistana, za koje su znali da su nezakonito prešli državnu granicu Republike Hrvatske", dodaju iz DORH-a.

Ilegalne migrante su u mjestu Rakovica smjestili u prtljažnike vozila, bez ugrađenih sjedala i sigurnosnih pojaseva, te s ograničenim dotokom zraka, "svjesni kako ih takvim prevoženjem dovode u opasnost i ugrožavaju njihovo zdravlje i život", dodaje Tužiteljstvo.

Afganistance su na "tako ponižavajući i nehuman način" prevozili prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenik koji su upravljali vozilima, a trećeosumnjičenik i četvrtoosumnjičenik su se kretali u osobnom vozilu "kao njihova prethodnica s ciljem dojavljivanja pozicija policijskih ophodnji", dodaje se u priopćenju.

Ilustracija - 11 Filmska potjera: Krijumčarili 16 migranata, probili rampu na autocesti, zabili se u policiju i vozili u suprotnom smjeru

Policija, ilustracija (Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL) Nakon velike potrage: Uhvaćen krijumčar migranata koji je bježao policiji pa sletio autom s ceste

Osumnjičenike su u njihovoj namjeri i daljnjem prevoženju spriječili policijski službenici.

Krivotvorenje isprava za dvojicu osumnjičenika odnosi se na registarske pločice, jer se sumnja da su 31. ožujka ove godine na nepoznatoj lokaciji na teritoriju Republike Hrvatske, s nakanom da budu manje uočljivi u prometu, s vozila skinuli registarske pločice s kojima su vozili kroz Crnu Goru, i zamijenili ih nepripadajućima.

Policija ih je zatekla s nepripadajućim registarskim pločicama na oba vozila.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju