Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon nesreće teretnog vlaka kod tunela Kupjak koja se dogodila 7. travnja, Uprava HŽ Infrastrukture priopćila je da zajedno s relevantnim institucijama intenzivno provodi istragu kako bi utvrdila točan uzrok nesreće i odgovornosti za taj događaj.


Uprava HŽ Infrastrukture navodi kako je prikupljena sva tražena dokumentacija koja se odnosi na objekte i remont pruge te ostale izvedene i planirane radove u području izvanrednog događaja. Navedenu dokumentaciju, od projektnih zadataka, mišljenja revizije do izvedbenih projekata i izvođenja radova potrebno je proanalizirati, navodi se u današnjem priopćenju.

Vezani članci Slika nije dostupna Četiri vagona iskočila iz tračnica u Egiptu: 11 umrlih, a 98 ozlijeđenih Slika nije dostupna HŽ: Rezultati istrage o nesreći bit će poznati do 22. travnja

>> Strojovođe: Nije bio odron već urušavanje potpornog zida

Napominju da su obavljeni razgovori s nadzornim inžinjerom zaduženim za građevinske radove obavljene kod zadnjeg remonta pruge, s nadzornikom pruge te ophodarom pruge. Kako bi rezultati istrage bili što transparentniji, u istrazi je dodatno angažirana akreditirana tvrtka za geotehnička ispitivanja koja ispituje tlo radi izrade projekta trajne sanacije obložnog zida i portala tunela.

Rezultati tog ispitivanja mogli bi biti korisni za pouzdano utvrđivanje razloga pritiska koji je doveo do rušenja obložnog zida, jer se dubinskim bušenjem materijala terena uz usjek može utvrditi možebitno kretanje mase iza zida. (Hina)