Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Suđenje bivšem predsjedniku Uprave HŽ Holdinga Davorinu Kobaku i ostalim optuženima počet će na zagrebačkom Županijskom sudu 11. siječnja iduće godine.


Odlučila je to na današnjem pripremnom ročištu sutkinja Renata Miličević. Uz prvooptuženog Kobaka USKOK je za udruživanje radi zlouporabe položaja i prikrivanja protuzakonito dobivenog novca optužio bivšu direktoricu HŽ-ove tvrtke Agit Biserku Robić, njenog suradnika iz Agita Andriju Sarića i bivšeg direktora Željeznica Srbije Vladimira Vasiljevića.

Vezani članci Slika nije dostupna Direktor potvrdio krađu HŽ-ova novca Slika nije dostupna Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora HŽ-a

Na pripremno ročište zatvoreno za javnost Kobak i Biserka Robić dovedeni su iz pritvora u Remetincu u kojemu su već 16 mjeseci, dok su Sarić i Vasiljević, koji se brane sa slobode, došli u pratnji svojih odvjetnika. Optužnicom podignutom krajem lipnja ove godine, nakon gotovo jednogodišnje istrage, tereti ih se da su od 2003. do 2008. temeljem lažnih faktura prebacili oko 3,7 milijuna eura na račune četiriju off-shore kompanija u Austriji i BiH.

>> Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora HŽ-a

Sarićev odvjetnik Aljoša Šerić potvrdio je da je njegov branjenik priznao nedjelo, ali da se unatoč tome nije nagodio s USKOK-om. Ostali optuženici pred sutkinjom su ustvrdili da se ne osjećaju krivima. USKOK sumnja da su off-shore tvrtke bile osnovane samo zbog izvlačenje državnog novca iz HŽ-a jer su upravo optuženici bili ovlašteni predstavnici tih kompanija. Novac su navodno osobno podizali s računa u Austriji i BiH. (Hina)