Splitsko-dalmatinska PU je u utorak dovršila kriminalističko istraživanje nad 72-godišnjim muškarcem koji se tereti da je vršio bludne radnje nad djetetom mlađim od 15 godina.

Galerija


"Policijski službenici jučer su dovršili kriminalističko istraživanje nad 72-godišnjim muškarcem za kojeg je utvrđeno postojanje sumnje da je ostvario obilježja kaznenog djela iz članka 155., a to su bludne radnje, te članka 158. stavak 6., spolna zlouporaba djeteta mlađeg od 15 godina. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja 72-godišnjak je uz kaznenu prijavu tijekom dana predan pritvorskom nadzorniku", potvrdila je u telefonskom razgovoru za DNEVNIK.hr glasnogovornica Splitsko-dalmatinske PU Antonela Lolić.

Vezani članci Pedofilija na internetu, ilustracija Pedofil iz Siska skupljao dječju pornografiju s interneta, na laptopu imao više od tri tisuće fotografija i snimki Svećenik, ilustracija (Foto: Duško Jaramaz/Pixsell) Dignuta optužnica protiv hvarskog svećenika zbog seksualnog zlostavljanja maloljetnice

Da se radi o svećeniku s Hvara objavila je i Informativna katolička agencija (IKA) koja je obavila priopćenje Hvarske biskupije koje prenosimo u cijelosti: 

"Biskupski Ordinarijat u Hvaru primio je obavijest o uhićenju i započetom kriminalističkom istraživanju jednoga klerika Hvarske biskupije zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene kazneno pravne zaštite djece i maloljetnika. U skladu s propisima kanonskoga prava, dijecezanski biskup izrekao je kleriku sve mjere predviđene crkvenim zakonodavstvom u takvim slučajevima.

Hvarski biskup Petar Palić izražava duboko žaljenje i suosjećanje s osobom koja je doživjela zlostavljanje i njezinom obitelji. Ujedno biskup izražava beskompromisni stav u suočavanju s takvim zloporabama koje umnogome narušavaju povjerenje i svekolike odnose unutar crkvene zajednice", piše u priopćenju Hvarske biskupije.

Pušten da se brani sa slobode

Svećenika s otoka Hvara (72) kojega je splitska policija u utorak privela zbog kaznenih djela bludnih radnji i spolne zloporabe djeteta mlađeg od 15 godina sudac istrage je u srijedu navečer uz mjeru opreza pustio na slobodu, doznaje se na splitskom sudu.

Svećenika iz Staroga Grada na Hvaru policija je nakon završenoga kriminalističkog istraživanja popodne privela pritvorskom nadzorniku i ispitao ga je sudac istrage, koji ga je, unatoč tome što je Općinsko državno odvjetništvo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke tražilo istražni zatvor, pustio na slobodu.

Određena mu je mjera opreza, što znači da se obvezatno treba javljati policiji, a uz to ne smije ostvariti nikakav kontakt s 15-godišnjakinjom.

Iz ODO-a Split najavili su žalbu na takvu odluku. (S.D.M./Hina)