Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon današnjeg uvodnog ročišta Vrhovni sud sutra bi trebao ispitati četvero svjedoka u slučaju Mihajla Hrastova, bivšega policijskog specijalca optuženog za ubojstvo 13 i ranjavanje dvojice pripadnika neprijateljskih postrojbi na Koranskome mostu u rujnu 1991.


Kao svjedoci u jednom od najdužih postupaka u povijesti hrvatskog pravosuđa sutra bi na Vrhovnom sudu trebali biti ispitani očevici zločina Goran Čerkez i Darko Grujić te dvojica sudskih vještaka, balističar Damir Tomašek i patolog Josip Škavić.

Vezani članci Škabrnja Tužna obljetnica strave u Škabrnji: ''Pravde nema ni 30 godina nakon svirepog masakra'' Mile Dedaković Jastreb Bio je to pakao na zemlji, ali heroji Vukovara sve bi opet ponovili: ''Mi smo mladost proveli u ratu, to su naši izlasci, to su naši tulumi''

>> Odvjetnik tvrdi: Ne znam koju je konvenciju povrijedio!

Po riječima Igora Meznarića, odvjetnika optuženog Hrastova koji je u istom slučaju do sada tri puta oslobođen i dva puta osuđen, na današnjem ročištu sudac izvjestitelj pročitao je, među ostalim, posljednju oslobađajuću presudu karlovačkog Županijskog suda iz 2007. te žalbu koju je na tu presudu uložilo tužiteljstvo i odgovor obrane.

Meznarić je kazao da će nakon ispitivanja svjedoka obrana razmisliti o mogućem podnošenju novih dokaznih prijedloga. Na pitanje što očekuje od šestog po redu postupka pred Vrhovnim sudom Meznarić je kazao da je nakon više od 20 godina suđenja pred raznim sudovima teško biti euforičan, ali da će 'vidjeti kako će se situacija razvijati'.

Nakon što su svjedoci u ovom slučaju posljednji put ispitani pred Vrhovnim sudom u svibnju 2009. Hrastov je osuđen na osam godina zatvora, da bi mu po žalbi kazna bila smanjena za godinu dana. No, kako Vrhovni sud osuđujuću presudu nije javno objavio, Ustavni je sud presudu ukinuo pa je Hrastov u prosincu 2010. oslobođen iz lepoglavske kaznionice gdje je izdržavao kaznu.

U gotovo 20 godina suđenja Hrastova je karlovački Županijski sud tri puta oslobodio, a Vrhovni mu je sud dva puta ukidao presude i tražio ponavljanje postupka. Vrhovni sud zbog toga ponovno odlučuje o žalbi tužiteljstva na posljednju oslobađajuću presudu iz 2007. godine.

Od početka slučaja Mihajlo Hrastov je odbacio optužbu, a njegovi odvjetnici ističu kako je pucao u nužnoj obrani u zarobljene neprijateljske vojnike, koji su napali njegova suborca te da se nije radilo o bezuvjetnoj predaji razoružanih neprijateljskih vojnika, kao što tvrdi državno odvjetništvo. (Hina

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju