Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akcija spašavanja

HGSS spasio ozlijeđenog poljskog alpinista i planinarku iz Zagreba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) kasno popodne su u dvije teške intervencije na Paklenici, na Velebitu, spasili planinarku iz Zagreba i poljskog alpinista, izvijestio je pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić.

Oko 17 sati planinarka iz Zagreba Ivanka P. (47) na planinarskom putu zadobila je pri padu teške ozljede glave i vrata. Na mjesto nesreće upućena je ekipa HGSS-a, te je nakon pružene prve pomoći i imobilizacije, nosiljkom spustila ozlijeđenu planinarku u dolinu do kola Hitne medicinske pomoći.

Samo dvadeset minuta kasnije, dok je transport planinarke bio u tijeku, oko 17,20 sati stigla je dojava o teškom padu poljskog alpinista sa stijene u Kuku od Tise na ulazu u Nacionalni park Paklenica. Poljski alpinist je pri silasku s već ispenjanog smjera Zubatac pao s visine od gotovo 40 metara i zadobio vrlo teške ozljede glave i ekstremiteta te oderotine. Izgubio je svijest i obilno je krvario.

Spasioci HGSS-a su mu na mjestu nesreće pružili prvu medicinsku pomoć uključujući i kisik. Nakon što mu se stanje stabiliziralo, uz pomoć užadi i specijalne nosiljke, po strmom terenu ozlijeđeni poljski alpinist je sat vremena spuštan do podnožja, do kola Hitne medicinske pomoći te je prevezen u bolnicu.

U akciji je sudjelovalo 17 pripadnika HGSS-a, nekoliko djelatnika Nacionalnog parka Paklenica te ekipa Hitne medicinske pomoći koja pokriva ovo područje. (Hina)

Pročitajte i ovo Napadač iz Kaštel Štafilića - 1 HGSS-ovac se oporvalja Napadaču iz Kaštela određen istražni zatvor: U njegovoj kući pronađen arsenal ručnih bombi Napadač iz Kaštel Štafilića - 1 Pokušaj ubojstva HGSS-ovac se probudio iz kome: Pogledajte što je policija pronašla u kući napadača

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene