Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GORJELO SKLADIŠTE

Nakon velikog požara: Nesnosni smrad proširio se Grubišnim Poljem i okolicom, stanovnici se boje zagađenja

Požar u Grubišnom Polju (Foto: Elvis Lebinac)
Požar u Grubišnom Polju (Foto: Elvis Lebinac) Elvis Lebinac
Aktualno Galerija Požar u Grubišnom Polju (Foto: Elvis Lebinac) Požar u Grubišnom Polju (Foto: Elvis Lebinac) Foto: Elvis Lebinac +0 Požar u Grubišnom Polju (Foto: Elvis Lebinac) Galerija 1/2 >>
Policija je zaprimila dojavu o požaru u postrojenju poduzeća Zagrebpetrol u mjestu Grubišno Polje. Požar je lokaliziran i radi se na sanaciji.

U 13:47 sati PU bjelovarsko-bilogorska zaprimila je dojavu o požaru u objektu poduzeća Zagrebpetrol, koje se bavi čišćenjem spremnika, sakupljanjem opasnog otpada i prijevozom naftnih derivata.

Kako je riječ o naftnoj kompaniji koja na toj lokaciji ima i skladište opasnog otpada, stanovnici su upozoreni da ostanu u kućama i ne otvaraju prozore. Nesnosni smrad proširio se gradom i okolicom. Stanovnici se boje zagađenja.

''Spustili smo rolete. Ribnjak nam je pun masti po površini vode. To je katastrofa. Kakvi će biti vrtovi, što će dalje biti, vidjet ćemo, vrijeme će pokazati. Strah nas je'', rekao je Dejan, stanovnik Grubišnog Polja.

''Imamo troje male djece. Vjerujem da ima zagađenja. Bilo je dima tko zna što je u njemu štetno'', kaže Anita iz Grubišnog Polja.

Požar je lokaliziran i radi se na sanaciji. Vatrogasni zapovjednik Željko Mesec za portal DNEVNIK.hr rekao je da se urušila čelična konstrukcija postrojenja.

Gorjele su lako zapaljive tekućine. Nema opasnosti od proširenja na druge objekte u blizini. Na terenu su vatrogasci JVP-a Daruvar, Garešnica, Grubišno Polje i Bjelovar. Prema prvim informacijama nema ozlijeđenih.

''Požarište je pod kontrolom. Nema nekih novih ugroza u smislu eksplozije, jer se radin o naftnim derivatima i tako dalje. Mislim da je to sve spašeno, jedino je zagađeno dimom. Srećom, puhao je istočni vjetar pa to nije išlo prema urbanoj sredini nego prema šumi'', rekao je Zlatko Mađeruh, gradonačelnik Grubišnog Polja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gori rafinerija u Philadelphiji Serija eksplozija potresla golemo postrojenje za preradu nafte i plina: Vatra i dim vide se kilometrima

''Požar je pod nadzorom, krenula je i sanacija. S obzirom na objekt u kojem se dogodio to će malo potrajati. Ljudi nemaju razloga biti zabrinuti. Dima gotovo pa više i nema. To je nadzemno skladište, u bačvama i posudama su zapaljive tekućine, ali nema nikakve opasnosti, koliko smo primijetili. Crni dim koji je bio, bio je od guma'', rekao je Mesec u razgovoru s reporterom Dnevnika Nove TV Daliborom Špadinom.

Oko 17 sati na Grubišno Polje spustio se jak pljusak. ''Kiša nije pomogla jer smo prije kiše bacili određeno sredstvo za gašenje , odnosno pjenilo. Kada je pala kiša ona je to isprala, pa nam nije pomogla. Požar se neće ponovno razviti. Požarište je dovoljno natopljeno'', rekao je Mesec.

O tome što je točno gorjelo i je li opasno za zdravlje nije mogao odgovoriti: ''To je u vlasništvu vlasnika. Nemamo dokument koji nam govori što je gorjelo. Koliko smo vidjeli to su lako zapaljive tekućine, emulzije itd. ''

Policija je na terenu i obavit će očevid koji će pokazati uzrok požara.

Na stranicama Zagrebpetrola stoji kako su među prvima koji su postali ovlašteni sakupljač opasnog otpada, izgradili su malo skladište opasnog otpada i registrirali se za obradu opasnog otpada.

Poslovni pogon nalazi se na 40.000 m2 ograđenog zemljišta sa vlastitom trafostanicom 400 kW i priključkom električne energije 190 kW, priključkom plina 3" i vode 3".


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene