Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fimi media

'Donirao sam HDZ-u 100.000 kuna i dobio sam zahvalnicu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje nekadašnjem premijeru Sanaderu, HDZ-u te bivšim visokim dužnosnicima te stranke u slučaju Fimi medija. Svjedočila su četiri svjedoka.

Bivši predsjednik uprave 'Đure Đakovića', Velimir Kučinar posvjedočio je na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu i HDZ-u u slučaja Fimi media da je od njega i suradnika tražena donacija od milijun kuna za HDZ kako bi 'Đuro Đaković' naplatio svoja potraživanja prema HEP-u.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Za Dnevnik Nove TV Jandroković o uvjetima DP-a: "Tražit ćemo kreativna rješenja. Raskol u Mostu? Nisam iznenađen, puno je tu ega u malo prostora" Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u

Kučinar je kazao da je njegov konzorcij od HEP-a, kojemu je radio jedno energetsko postrojenje, potraživao čak 60 milijuna kuna. No, krajem 2008. jedan od suradnika, Ljubo Bušić, rekao je da je iz HEP-a doznao da nije dovoljno tek uskladiti cijene nego da treba donirati HDZ, prisjetio se Kučinar.

>> Barišićev prijatelj u torbi nosio u Njemačku novac za HDZ-ov BMW

Bušić je u međuvremenu u drugom slučaju osuđen na 10 mjeseci zatvora jer je čelnike HEP-a podmitio sa 600 tisuća kuna, od kojih je dio, po tvrdnjama obrane, također trebao ići u HDZ-ov crni fond.

'Bili smo u velikim problemima jer su dnevni gubici zbog kašnjenja bili 30 tisuća eura i članovi konzorcija prihvatili su da se isplati donacija', kazao je Kučinar. Dodao je da je prikupio 520 tisuća kuna koje je u svibnju 2009. predao Petru Čubeliću, jednom od čelnika HEP-a osuđenim zbog primanja Bušićeva mita.

Od 520 tisuća kuna Kučinar je dao svojih 245 tisuća, Mato Palić 225 tisuća, a Josip Nakić 50 tisuća kuna. Naknadno je i Bušić dao 180 tisuća kuna, kazao je Kučinar.

Rekao je i da za novac isplaćen Čubeliću nije tražio potvrdu, ali da nisu dobili ni zahvalnicu kao što je kazao Bušić.

Iako ga je Bušić kasnije tražio da se isplati i preostali dio do traženih milijun kuna ostatak nikada nije plaćen jer su se 'promijenile okolnosti'.

'Premijer je dao ostavku, Ivan Mravak (direktor HEP-a) je smijenjen i smatrali smo da više nemamo obvezu na koju smo pristali', kazao je Kučinar.

Tom je dijelu njegova iskaza s optuženičke klupe prigovorio i bivši premijer Sanader, ističući da nije točno da donacija nije isplaćena zbog promjene okolnosti, nego zato što ih je pratio USKOK.

Svjedočenje Helge Draženović

O davanju donacija vladajućoj stranci na suđenju u najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi svjedočila je i Sanaderova tajnica Helga Draženović. Ona je i sestra Slavena Tintora kojega je u svom iskazu spomenuo i bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak ističući da mu je Tintor ispričao kako je u dva navrata dao po 500 tisuća eura bivšem Sanaderovom glasnogovorniku Ratku Mačeku, također optuženom u ovom slučaju.

Svjedokinja je ispričala da je brata, koji se raspitivao oko donacija HDZ-u prije parlamentarnih izbora 2007., uputila na Mačeka kao šefa kampanje. No, kazala je da ne zna s koliko je novca Tintor donirao stranku te je li za to primio potvrdu.

Svjedočenje Željka Ševerdije

Vlasnik tvrtke FLEX-O Željko Ševerdija ispričao je kako je bivšem HDZ-ovu rizničaru u njegovu uredu u Carini dao 100 tisuća kuna za što je dobio stranačku zahvalnicu.

Na pitanje optuženog Sanadera Ševerdija je kazao da donacije nije bila protuusluga za rješavanje 'njegovih problemima s HEP-om', budući da je Barišićev zet Ante Despot radio u tom javnom poduzeću.

Inače, Ševerdija je u istrazi protiv Despota posvjedočio da je na Barišićev nagovor bio prisiljen sponzorirati odbojkaški klub Mladost i donirati HDZ.

Đukan: Četiri milijuna kuna za HDZ, bez potvrde, predao Ratku Mačeku

U doniranju četiri milijuna kuna HDZ-u, navodno predanih tadašnjem stranačkom glasnogovorniku Ratku Mačeku, danas su na suđenju u slučaju Fimi media svjedočili bivši direktor Instituta građevinarstva Hrvatske (IGH) Petar Đukan te nekadašnji predsjednik uprave Dalekovoda Luka Miličić.

Đukan je kazao da je prije predsjedničkih izbora 2005. poznanike nagovarao da prikupe novac kako za predsjednika ne bi bio izabran Stjepan Mesić, koji po Đukanovim riječima, 'nije bio dostojan te funkcije, a i sustavno je radio protiv IGH'. Nešto kasnije Miličić mu je, kako je rekao, predao vrećicu s četiri milijuna kuna koje je trebao odnijeti u HDZ.

'Nisam vidio novce, nosio sam ih u vrećici kao da nosim knjige, predao sam je Mačeku i otišao', kazao je Đukan ističući da pritom nije ništa potpisao. Upitan da pojasni zašto je pri prvom svjedočenju u USKOK-u rekao da nije znao što nosi Mačeku, Đukan je kazao da se nekoliko dana nakon svjedočenja našao s Miličićem i razjasnio priču, a potom se ponovno javio u USKOK i popravio iskaz.

I njegov 'prijatelj i zemljak' Miličić potvrdio je da se nakon prvog ispitivanja u USKOK-u našao s Đukanom kako bi razjasnio detalje. Podsjetio se da je nakon Đukanove molbe za pomoći HDZ-u u predsjedničkoj kampanji okupio 15 prijatelja koji su također počeli sakupljati novac. I, on je, tvrdi, isprva mislio da je sakupljeno između 300 i 400 tisuća kuna, a tek je kasnije od ljudi koji su anonimno davali novac doznao da se iznos popeo na čak četiri milijuna.

Zbog mnogih nesulgasica u iskazu, među kojima je i tvrdnja suprotna Đukanovoj, da mu prilikom predaje novca nije rekao o kojem je iznosu riječ obrana je prigovorila istinitosti njegova iskaza. Miličić čak ni pod prijetnjom sankcijama nije želio otkriti imena svojih poznanika darovatelja HDZ-a, ističućući da je i i on želio ostati anoniman.

'I ja sam želio ostati anoniman, zbog višestranačja. Ja sam cijeli život gospodarstvenik i uvijek sam morao obilaziti oko vlasti', kazao je Miličić. U najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi svjedočio je riječki poduzetnik Mato Markanović koji mu je kazao da je od Mladena Barišića na jednom sastanku čuo da je za prikupljanje stranačkih donacija osnovana 'posebna agencija', no nije se mogao sjetiti kako se ona zove.

Suđenje se nastavlja sutra kada se na klupi za svjedoke, među ostalima, očekuje prijatelj optuženog bivšeg premijera Ive Sanadera i nekadašnji HDZ-ov saborski zastupnik Jerko Rošin te Stjepan Fiolić, također bivši HDZ-ov parlamentarac, koji je odnedavna sa Sanaderom optužen zbog nezakonite prodaje Fiolićeve zgrade u Planinskoj ulici Ministarstvu regionalnog razvoja po znatno višoj cijeni od tržišne.

Optužbe da su iz državnih institucija i tvrtki izvukli oko 70 milijuna kuna, kojima su uglavnom punili stranački 'crni fond', priznali su svi optuženici u slučaju Fimi media osim Sanadera i Mačeka. Obrana HDZ-a, pak, tvrdi da je 'crni fond' nastao bez znanja stranačkih tijela. (D.M. /I.D. /Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene