Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje Sanaderu

FIMI MEDIA Šuker: Nisam čuo za crne fondove, HDZ je imao dovoljno novca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši ministar financija Ivan Šuker posvjedočio je na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu i HDZ-u da prva stranka optužena za korupciju nije imala crne fondove koji su se, po tvrdnjama tužiteljstva, punili nezakonito izvučenim novcem iz državnih institucija i tvrtki.

'HDZ je imao dovoljno novca, jer je godišnje po saborskom zastupniku dobivao oko 300 tisuća kuna', posvjedočio je Šuker, pojasnivši da je osim novca iz proračuna HDZ primao donacije i članarine. Dodao je i da su svi stranački dužnosnici koji su bili na političkim funkcijama i na čelima državnih poduzeća plaćali članarinu u iznosu od tri posto od svoje plaće.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Zanimljiva imena Pogledajte tko se sve našao na HDZ-ovim listama: Stranci prijeti kazna Plenković na TikToku "Je l' bilo ok?" VIDEO Pokazao par trikova, pokušao biti kul i šaljiv: Plenković postao tiktoker, njegov prvi video morate pogledati

>> Sutkinja: Gdje živite?; Polančec sarkastičan: Živim u Turopolju (zatvor)

Kao i ranije ispitani svjedoci Sanaderove obrane Šuker je kazao da je za marketinšku agenciju Fimi mediju, preko koje je navodno izvučeno 70-ak milijuna kuna, čuo samo iz medija. Kazao je i da njegovo ministarstvo nije poslovalo s Fimi medijom te da njenu vlasnicu Nevenku Jurak nikada nije upoznao.

Opovrgnuo je i tvrdnje bivšeg glavnog tajnika HDZ-a Ivana Jarnjaka koji je u ovom slučaju posvjedočio da mu je Šuker kazao da se kod bivšeg stranačkog rizničara i šefa carine Mladena Barišića 'broje penezi'. 'Barišić i Jarnjak bile su osobe od najvećeg Sanaderovog povjerenja i ne vidim zašto bih takvo što rekao', posvjedočio je Šuker.

I on je, na pitanje Sanaderovih odvjetnika, potvrdio da su se mnogi neosnovano pozivali na autoritet političara i drugih koji obnašaju javne dužnosti. 'To se znalo zloupotrebljavati, ali mogu reći da je vrijedilo pravilo da se nitko ne može na mene pozvati ako nisam osobno nazvao', kazao je Šuker.

U najvećem hrvatskom antikorupcijskom postupku danas su trebali svjedočiti i bivši čelnici Hrvatskih autocesta Jurica Prskalo i Mario Crnjak koji su nedolazak ispričali medicinskom dokumentacijom.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi se na klupi za svjedoke trebao pojaviti bivši ravnatelj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo koji je optužen u više korupcijskih slučajeva za izvlačenje novca iz Fonda kojemu je bio na čelu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene