Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fimi media

Sutkinja: Gdje živite?; Polančec sarkastičan: Živim u Turopolju (zatvor)

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Damir Polančec sjeo je na klupu za svjedoku u slučaju Fimi media, u kojem se sudi bivšem premijeru Ivi Sanaderu i HDZ-u.

Na početku svjedočenja sutkinja je pitala Polančeca gdje živi, a on joj je ponudio sarkastičan odgovor. 'Živim u Turopolju', odgovorio je sutkinji Polančec, aludirajući na zatvor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje Sanaderu Nina, Thompson i Mišo - Prisjetite se njihovih svjedočenja u aferi Fimi media! Slika nije dostupna Fimi media Odbačen Houdek kao svjedok

>> Polančec nakon noći provedene u zatvoru na ročište doveden u lisicama

>> 'Za Fimi mediju sam čuo iz medija'

Odgovarajući na pitanja Sanaderove obrane Polančec je kazao da su se ljudi vrlo često neutemeljeno pozivali na osobe s utjecajem.

'I meni se to događalo. Puno puta su se i na mene osobno pozivali neovlašteno, što me dosta i koštalo', posvjedočio je bivši Sanaderov suradnik koji je na početku svjedočenja kao svoju adresu naveo zatvor u Turopolju, gdje izdržava desetomjesečnu kaznu zbog pogodovanja vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću u slučaju 'nepotrebne stručne studije'.

Pozivanje na autoritet

Neutemeljeno pozivanje na autoritet bivšeg premijera već su spomenuli neki svjedoci Sanaderove obrane koja želi dokazati da su bivši stranački rizničar Mladen Barišić i ostali optuženici koji su priznali USKOK-ove optužbe radili bez Sanaderova znanja.

Polančec je, među ostalim, kazao da je Barišić uživao puno povjerenje predsjedništva HDZ-a, ali i odbacio tvrdnje da je optužena bivša blagajnica Branka Pavošević kod Sanadera imala povlašten status.

'Ako je netko imao povlašten status to su bili članovi užeg predsjedništva, a ne Branka Pavošević. Znao sam je vidjet u vladi i Saboru, ali nisam stekao dojam da ulazi otvarajući vrata nogom', kazao je Polančec.

Bez govora o financiranju stranke u Vladi

Dodao je i da se na sastancima u vladi, koji su ranije na ovom suđenju opisivali bivši predsjednik uprave Hrvatske pošte Robert Jukić i bivši direktor Gredelja Anton Fabek, nikada nije govorilo o financiranju stranke.

'O financiranju stranke nikada nije bilo govora u mom prisustvu', kazao je Polančec za razliku od Jukića i Fabeka koji su ranije posvjedočili da ih je Sanader u premijerskom uredu tražio da surađuju s Fimi medijom i na taj način pomognu HDZ.

Polančec je ocijenio da je stranka imala dovoljno novca jer je podmirivala sve svoje obveze te da se, koliko je njemu poznato, financirala donacijama, članarinama i novcem iz proračuna.

Drugo svjedočenje

Ovo je bilo drugo svjedočenje Polančeca u slučaju Fimi medije. Kao svjedok tužiteljstva lani je u rujnu izjavio da se na predsjedništvu stranke nitko nije protivio Sanaderovim zaključcima. Posvjedočio je i da je na svakoj sjednici predsjedništva bio bogat catering s gomilom hrane i pića, a kada je jednom prilikom primijetio da se s tim pretjeruje, tadašnji glasnogovornik stranke i optuženik Ratko Maček u neformalnom razgovoru mu je rekao 'što manje pitaš, bolje za tebe'.

Suđenje u najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi nastavlja se 4. ožujka kada bi se na klupi za svjedoke trebali pojaviti bivši HDZ-ov ministar financija Ivan Šuker te smijenjeni čelnici Hrvatskih autocesta Jurica Prskalo i Mario Crnjak.

Ranija svjedočenja i saslušanja

Polančec je kao svjedok tužiteljstva već bio saslušan u rujnu prošle godine, kada je izjavio da se na predsjedništvu stranke nitko nije protivio Sanaderovim zaključcima.

Rekao je i da se nikada nije raspravljalo ili odlučivalo o financijskom planu i završnom računu stranke, ali jest o uređivačkoj politici nekih medija i odabiru pjevača za stranačke skupove.

Posvjedočio je i da je na svakoj sjednici predsjedništva bio bogat catering s gomilom hrane i pića, a kada je jednom prilikom primijetio da se s tim pretjeruje, tadašnji glasnogovornik stranke Ratko Maček u neformalnom razgovoru mu je rekao 'što manje pitaš, bolje za tebe'.

Podsjetimo, Polančec je osuđen na zatvorsku kaznu, jer je vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću iz državnog proračuna platio pola milijuna kuna za nepotrebnu stručnu studiju.

Zagrebački Županijski sud je u listopadu 2010. Polančeca nepravomoćno osudio na 15 mjeseci zatvora, proglasivši ga krivim zbog isplate pola milijuna kuna za nepotrebnu stručnu studiju, no Vrhovni mu je sud smanjio kaznu za pet mjeseci.(B.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene