Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dva maloljetna dječaka silovala 15-godišnjaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dječak u dobi od 15 godina, u ponedjeljak, nešto iza 22 sati, brutalno je silovan u parku u blizini Ulice Frane Fuisa u naselju Gredice, a počinitelji su romski dječaci u dobi od 12 i 14 godina.

Počinitelje prvog silovanja u ovoj godini, u kojoj su i žrtva i počinitelji maloljetni,odnosno djeca, policija je nedugo nakon dojave privela, obavljeno je prepoznavanje, i kriminalistička obrada nad njima je u tijeku, piše Vjesnik.

Pročitajte i ovo Ilustracija teško kazneno djelo Užas u Dalmaciji: Djed (79) godinama spolno zlostavljao maloljetnu unuku Ilustracija Strašno Djevojčica se onesvijestila tijekom svjedočenja: 17 mladića mjesecima ju je silovalo

Ukoliko se sumnja i dokaže, počinitelji zbog godina neće biti procesuirani, te će posebne mjere iz Zakona o obitelji, nad njima provesti nadležni Centar za socijalnu skrb. 

Silovanje maloljetnika izveli su na iznimno brutalan način. Uz prijetnju nožem, 15-godišnjaka su u parku najprije vezali, a potom ga natjerali da ih oralno zadovolji.

Žrtva dječake navodno nije poznavala od ranije, ali je, kako je dijete reklo, počinitelje u nekoliko navrata vidio kako u blizini parka sakupljaju plastične boce. Ovo je inače, kažu iz  PU zagrebačke, četvrto po redu silovanje na štetu maloljetnika u ovoj godini od ukupno sedam zabilježenih kaznenih djela. 

Javnost se, naime, još nije oporavila od nedavnog šoka kada su potkraj siječnja u istom danu privedena dvojica silovatelja - oca koji je silovao desetogodišnju kćerkicu i inženjera koji je štićenika jednog doma prisilio na oralni seks.

Nešto prije toga, policija je privela i 47-godišnjaka koji je u vikendici, u blizini Zagreba, silovao maloljetnog sina i pritom ga teško ozlijedio. Iako je zapriječena kazna za silovanje maloljetnika u Hrvatskoj od tri do 15 godina, godina, kada je riječ o maloljetnim počiniteljima, ne može izreći zatvorska kazna. 

U najboljem slučaju, doznaje se iz  razgovora s predsjednikom maloljetničkog Odjela zagrebačkog Općinskog suda Tomislava Tomašića, može ih se osuditi na maloljetnički zatvor i to jedino ako je riječ o starijim maloljetnicima u vrijeme počinjenja djela (između 16 i 18 godina).

Ako su u pitanju maloljetnici mlađi od 16 godina, može im se za tako brutalan čin izreći tek odgojna mjera, poput posebne obveze isprike žrtvi, popravka ili nadoknade štete, te sudski ukor ili upućivanje u neku od odgojnih ustanova.

U prva tri mjeseca ove godine, prema podacima MUP-a, u Hrvatskoj je zabilježeno čak 11 slučajeva silovanja na štetu maloljetnika, što je gotovo 60 posto više nego u istom razdoblju 2006.

Od ukupnog broja silovatelja za isto razdoblje 2007. jedan je maloljetan, dok su u prva tri mjeseca prošle godine, tri počinitelja bila maljoljetnici, a tijekom čitave godine taj se broj »popeo« na devet. U 2006. ukupno je silovano 28 maloljetnih osoba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene