Zgrada DORH-a
Zgrada DORH-a Foto: Boris Sčitar/Vecernji list/PIXSELL

Danas su u DORH-u odbacili špekulacije da su uhićenja u Zagrebu tempirana nakon smrti Milana Bandića.


Takve špekulacije nazivaju promašenim i tendencioznim.

Vezani članci Andrija Jarak Za "siću" rješavali dozvole, potvrde i suglasnosti: "Ovo je školski primjer kapilarne korupcije, apsolutno su izvjesna nova uhićenja" Privođenje osumnjičenih u prostorije USKOK-a USKOK objavio za što se sve terete uhićeni u jučerašnjoj policijskoj akciji u Zagrebu: Traži se istražni zatvor za njih četvero

Podsjećaju da su poslove Grada Zagreba i Bandića istraživali od 2013., da je dva puta lišen slobode te da je protiv njega pokrenuto nekoliko kaznenih postupaka.

Uz Bandića su, napominju, od 2013. do danas optužili su još 79 fizičkih osoba i 3 trgovačka drustva, pod sumnjom da su Grad oštetili za 231 milijun kuna te si pribavili ukupnu korist od 300 milijuna kuna.

Tajming uhićenja je, kako kažu, stvar kazneno pravne taktike. Kad se provode posebne dokazne radnje, kao što je prisluškivanje, u DORH-u  imaju rokove najdulje godinu dana, a za korupcijska djela najdulje godinu i pol. Taj rok žele iskoristiti do maksimuma jer postoji mogućnost da na taj način dođu do saznanja i o nekim drugim kaznenim djelima. 

U korupciji nema sitnih riba

U DORH-u odbacuju i sve prozivke da se love samo sitne ribe, kao i da se stvari godinanama drže u ladicama. Kažu, u korupciji nema sitnih riba.

Bilo je mnogo nagađanja o novim uhićenja, a to je izjavio i gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je rekao da ih očekuje još. U DORH-u na to odmahuju rukom. Kažu kao neće postupati po željama i očekivanjima.

Poručuju novim čelnicima da ne čekaju da policija i USKOK pokucaju na vrata nego da prijave kaznena djela za koje imaju saznanja, pogotovo sam kad imaju uvid u arhive i dokumentaciju.