Na površinu izlazi sve više detalja o napadaču na dvije žene u Splitu. I još jednom se pokazuje sva aljkavost pravosuđa. Naime, napadač je policiji poznat 11 godina, a posla s njim već dugo imaju i sudovi. Više potraga za njim i tri uhićenja imala je i zagrebačka policija.


Napadač na dvije žene iz Splita nalazi se u istražnom zatvoru, a sada se doznaju i detalji njegova stanja. Sudski vještak psihijatar naveo je mišljenje da je okrivljenik raspravno sposoban, ali da ima poremećaj osobnosti te posebno poremećaj ponašanja uzrokovan uzimanjem više vrsta droga ili nekih drugih tvari.

Vezani članci LGBT zastava Europski sud dodijelio 10.000 eura odštete žrtvi homofobnog napada u Hrvatskoj Brutalan napad na dvije žene u Splitu - 3 Psihijatar o napadaču iz Splita: ''Ovo može ukazivati na osobu koja ima smanjenu inteligenciju"

Dosje napadača u policiji počinje još 2010. od kada je u njihovom sustavu. Poznat je kažu kao počinitelj većeg broja kaznenih djela imovinskog karaktera - od krađa do razbojničkih i provalničkih krađa. O tome se vode i postupci na sudovima.

Uvidom u sustav e-Spis utvrđeno je da se na hrvatskim sudovima protiv navedene osobe trenutno vodi pet postupaka zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz članka 228. i 229. Kaznenog zakona.

Detalje o presudama i kaznama ne otkrivaju, no zato o toj osobi nešto zna ova splitska vjerska udruga.

"Doša je tu da nema di spavat, mi smo ga primili, bija je možda i dvadeset dana. Bija je relativno uredan, vidija san odma na njemu, ja kazem ti si sine sitni kriminalac i ostat ćeš cili život sitni kriminalac ako nešto ne poduzmeš u svom životu, bija san ja, bija je ovaj kolega u komuni prominilo nas je - ne krademo ne lažemo, ne drogiramo se, moreš i ti prominit život“, govori Nikša Džanko iz Udruge Snaga vjere.

Predstavljao se, kaže, i drugim imenom.

"Čak nam je lažnu osobnu dao. Jer nama nije Aleksandar nego je nama Stipe i mi smo ga zvali Stipe. Zna je doć iz vanka uvečer, ono cili nabrijan, ne gasi se. Mi smo se baš pitali jeli uzea spid ili nešto“, dodaje Džanko.

"Nije to problem samo u Splitu"

Za psihijatra Urlića ovdje je jasno kako se radi o teškom psihičkom poremećaju ličnosti. No, nije to kaže samo problem u Splitu.

"Ne vidim da bi to bio problem koji se ne vidi u drugim sredinama. To je karakteristično za pojedine osobe koje imaju ozbiljan psihički poremećaj, poremećaj ličnosti", govori psihijatar Ivan Urlić.

A osim učinkovitijeg pravosuđa, možda je i ovo jedno od rješenja.

"Mislim da kao društvo trebamo pokazati više brige za mentalno zdravlje, puno više ulagati u javno zdravstvo i pomagati ljudima da funkcioniraju unatoč poteškoćama koje imaju", dodaje Urlić.

Jedna od napadnutih žena nakon liječničke obrade puštena je kući. No, stanje joj se danas pogoršalo, potvrdio nam je njezin suprug. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju