Bankomat na kojem je bio skimmer, ilustracija (Foto: PU dubrovačka)
Bankomat na kojem je bio skimmer, ilustracija (Foto: PU dubrovačka) Foto: PU dubrova?ka

Dvojica Bugara uhićena su u Splitu nakon što je po dojavi građanina policija utvrdila da su postavili četiri "skimmera" (uređaja za ilegalno snimanje magnetnog zapisa platnih kartica) na bankomate u užem dijelu gradskog središta, no otkriveni su na vrijeme, pa nisu uspjeli podići novac građana.


Iz splitske policije u srijedu su izvijestili na izvanrednoj konferenciji za novinare da su 44-godišnji i 47-godišnji Bugar nakon kriminalističkog istraživanja kazneno prijavljeni zbog zlouporabe naprave.

Otkriveni su nakon što je jedan građanin na bankomatu pokušao podignuti novac i tom prilikom primijetio čudna "usta" (dio u koji ulazi bankovna kartica) postavljena na bankomat, pa je odmah alarmirao policiju. Sve se to događalo u ponedjeljak oko podneva, kada je policija na četiri bankomata pronašla uređaje za snimanje podataka s platnih kartica.

Obilaskom užeg centra grada i mjesta na kojima se nalaze bankomati policajci su zatekli jednu osobu, za koju je kasnije utvrđeno da se radi o 44-godišnjem državljaninu Bugarske, kod kojega su pronađena tri uređaja za skeniranje. Uhićen je, a naknadno je pronađen i njegov 47-godišnji sunarodnjak kod kojeg je pronađen jedan "skimmer".

Pronađeno osam kompleta opreme

Vezani članci Simulacija eksplozije Idućih dana pod povećalom su oni koji vole petarde: Policija poziva na oprez u rukovanju pirotehnikom i podsjeća da kazne nisu male Teška prometna nesreća u Omišu Teška prometna nesreća kod Omiša: Vozač automobila poginuo u sudaru s autobusom

Pretragom stana koji su koristili te vozila policija je pronašla još osam kompleta opreme za tzv. skimming. U njima su bili kabeli s USB i mikroutičnicom, punjači za mobitele, kartica, odvijači za preciznu mehaniku, čitači za mikro SD kartice, prijenosno računalo, hard disk, čitač magnetnog zapisa s kartica, lažna maska otvora za potvrdu bankomata s ugrađenom kamerom za snimanje tipkovnice, lažne maske za snimanje tipkovnice te drugi uređaji i oprema.

Načelnik PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić kazao je da su se ta kaznena djela činila ili planirala činiti na širem području Hrvatske te je najavio kako će policija i dalje raditi na slučaju kako bi utvrdila mogu li se uhićeni Bugari dovesti u vezu s istim kaznenim djelima počinjenima na drugim lokacijama u državi.

"Građanima još jednom želimo skrenuti pozornost da obrate pažnju prilikom korištenja bankomata te da u slučaju uočavanja sumnjivih dijelova ili naprava o tome bez odgode obavijeste policiju. Policijski službenici izaći će na mjesto događaja i obaviti potrebne provjere. Ako utvrde da su na bankomatu postavljeni opisani uređaji, poduzet će daljnje radnje u cilju pronalaska i procesuiranja počinitelja te zaštite imovine građana", poručio je Marendić. (Hina)