Iznošenjem obrane bivšeg šefa Carinske uprave i nekadašnjeg rizničara HDZ-a Mladena Barišića, koji je ustvrdio da je sve radio po nalogu Ive Sanadera, u utorak je nastavljeno suđenje za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media.


''Sve što sam radio kao stranački rizničar bilo je po nalogu i uz suglasnost predsjednika stranke.

Vezani članci Ratko Maček Pred kamere Provjerenog sjeo je Ratko Maček: "Na tom dijelu sastanka, na kojem je navodno bilo riječi o Fimi mediji, ja nisam bio" Ivo Sanader - 1 DORH objasnio kako će država naplatiti 74 milijuna kuna od Ive Sanadera

Ivo Sanader je bio autoritativan i nije dopuštao samovolju, a ja sam radio kako mi je bilo naloženo. Bespogovorno sam izvršavao ono što mi je naloženo, a vjerovao sam da sve radim za dobrobit stranke'', kazao je Barišić. Dodao je da sve odluke financijske prirode nije mogao donositi nitko osim Sanadera.

Govoreći o svom odnosu sa Sanaderom, Barišić je rekao da su njih dvojica u nekoliko navrata putovala Vladinim avionom na nogometne utakmice u Njemačku te da su se tom prilikom susretali s brojnim europskim državnicima.

Barišić je istaknuo kako je vjerovao da je prijatelj sa Sanaderom, s kojim je u pravilu provodio subote.

''Subotom bih šetao po gradu očekujući Sanaderov poziv. On bi mi potom rekao da nazovem Luku Bebića ili Petra Selema pa bismo se svi našli i prošetali do restorana Baltazar, gdje bismo ručali.

Sa Sanaderom sam subotom išao i na tržnicu, gdje bismo kupili šparoge, koje bi nam potom skuhala premijerova supruga. Sanader bi me zvao da zajedno pogledamo nogometnu utakmicu ako bi njegova supruga s njihovim kćerima otišla u kino'', kazao je Barišić.

Sanaderov "specijalac i desna ruka"

Bivši rizničar dodao je da je Sanader za njega jednom prilikom pred Lukom Bebićem, Jadrankom Kosor i Ivanom Jarnjakom istaknuo kako je on ''njegov specijalac i desna ruka'' te da je iznenađen što ga sada terete pojedinci iz HDZ-a ''koji su dobivali ekstra novac, poput žena koje su dobivale naknadu za odjeću''.

Barišić je odbio odgovarati na pitanja sutkinje, a na upit svojeg branitelja Tomislava Grahovca jesu li poslovi koje je Fimi media naplatila od javnih tvrtki obavljeni, odgovorio je kako su svi direktori tih poduzeća potvrdili da su im ti poslovi donijeli napredak u poslovanju.

Ponovljeno suđenje za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media, u slučaju koji je postao sinonim korupcije u hrvatskoj politici, formalno je počelo iznova krajem siječnja.

Bivši premijer tvrdi da je žrtva političkog postupka

Bivši premijer od početka postupka odbacuje krivnju i tvrdi da je žrtva političkog postupka koji su pokrenuli njegova nasljednica Jadranka Kosor i tadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Uz Sanadera, koji je ranije u ovom slučaju nepravomoćno dobio devet godina zatvora, i HDZ-a, koji je kažnjen s pet milijuna kuna, na optuženičkoj su klupi, pored Barišića, HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i stranke Ratko Maček.

Nekadašnja vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak preminula je u studenome prošle godine, pa je postupak protiv nje obustavljen.

Sanader, koji izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaju Planinska, u prosincu je nepravomoćno osuđen za mito primljeno od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine, a 2018. za profitersku proviziju od austrijske Hypo banke. Nepravomoćno je oslobođen optužbi za prodaju jeftinije HEP-ove struje tvrtki Dioki. (Hina)