Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reagirali Iskorak i Kontra

Kontra: Nogometaš brutalno pretukao vojnog invalida homoseksualca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruge Iskorak i Kontra oštro su reagirale na brutalno premlaćivanje 44-godišnjeg branitelja i vojnog invalida Gorana Hadžića.

Podsjetimo, Hadžić je napadnut i pretučen zbog svoje homoseksualne orijentacije. Dvije udruge ističu kako su ga pretukla dva brata, od kojih je jedan hrvatski nogometaš. Dva brata pratila su Hadžića po izlasku iz gej kluba te su ga napali bez ikakvog povoda.

Pročitajte i ovo Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..." Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi

>> Privedena dvojica mladića koja su napala homoseksualca

'Bez ikakvog povoda nasrnuli su na g. Hadžića te u namjeri da ga usmrte, srušili su ga na pod i udarali nogama isključivo u glavu, a u svom naumu da ga usmrte bi zasigurno i uspjeli da nisu bili spriječeni dolaskom četvero prolaznika. Dok su ga udarali nogama u glavu, obojica napadača su višekratno ponavljala riječi: 'Udri ga! Ubij ga! Ubij ga! Mamu mu je*** pedersku!', stoji u priopćenju dvaju spomenutih udruga.

Višestruke teške ozljede

Hadžić je u brutalnom napadu teško ozlijeđen te je više dana nakon napada proveo na odjelu neurokirurgije u Vinogradskoj bolnici. Zadobio je teške tjelesne ozljede u vidu frakture nosa sa pomakom, hematoma po licu, te sedam šavova na usnici.

Čitav događaj, podsjetimo, zbio se u oko 2 sata ujutro 7. studenog, a policija je kriminalističku obradu dovršila 12. studenog te je protiv dvojice braće podnesena kaznena prijava zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda i zločina iz mržnje. Obojica se trenutno nalaze u pritvoru, ističu dvije udruge, koje su oko slučaja angažirale i odvjetnika.

Traže oštre sankcije prema nasilju i govoru mržnje

'Povećanje učestalosti i intenziteta napada na LGBT (lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne) osobe u posljednje vrijeme ukazuje na potrebu efikasnijeg djelovanja represivnih organa, policije i državnog odvjetništva u takvim slučajevima', ističe se u priopćenju. Udruge Iskorak i Kontra od Državnog odvjetništva traže da se napad na Hadžića okvalificira, zbog brutalnosti, kao pokušaj teškog ubojstva u vezi s rasnom i drugom diskriminacijom.

Traže i da se uvedu strože sankcije za počinitelje nasilnih zločina te zločina iz mržnje, kao i sankcioniranje diskriminacije i govora mržnje predsjednika HNS-a i drugih nogometnih trenera. Isto tako, traže da se uvede stalna edukacija policijskih službenika o zločinima iz mržnje na temelju seksualne orijentacije i bolja suradnja s nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava LGBT osoba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene