Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Maksimalna kazna

Bahato primio presudu za slučaj koji je Hrvatsku dignuo na noge

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vozač kamiona Dragan Paravinja 19. listopada nepravomoćno je osuđen na 40 godina zatvora zbog ubojstva Antonije Bilić na Županijskom sudu u Šibeniku. U trenutku presude, ostaci Antonijina tijela još nisu bili pronađeni. To se dogodilo potpuno slučajno mjesec dana kasnije.

Tom presudom okončan je sudski proces protiv čovjeka koji je, prema nepravomoćnoj presudi, ubio mladu Antoniju koju je povezao svojim kamionom s mosta na Čikoli u Drnišu, nakon čega je započela najveća potraga za nestalom osobom u hrvatskoj povijesti, tijekom koje je čak i isušeno jezero. U njoj su sudjelovale najelitnije snage MUP-a, pretražene su tisuće četvornih kilometara, a u pomoć su pozvani i Slovenci s bespilotnom letjelicom. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Treće suđenje Dragan Paravinja: 'Nisam ubio Antoniju Bilić, dokazi su mi podmetnuti' Slika nije dostupna Odluka Vrhovnog suda Paravinji ukinuta presuda od 40 godina zatvora

>> VIDEO Paravinja: Snimaš li? Jasenovac je bio pošteniji od ovog. Pošteniji!

Dok je sutkinja čitala presudu, Paravinja je glasno negodovao. U sudnicu je na izricanje presude ušao s gumom za žvakanje u ustima. Sutkinji je stalno upadao u riječ i bio je bahat, a u trenutku izricanja presude nije pokazivao emocije niti je pogledao sestru Antonije Bilić, koja je nakon izricanja presude zaplakala. 'Snimaš li?', upitao je tada Paravinja snimatelja Dnevnika Nove TV u sudnici. 'Jasenovac je bio pošteniji od ovog.

Pošteniji!', poručio je prije nego li je napustio sudnicu, jer nije htio slušati obrazloženje presude, na što je po zakonu imao pravo. Nakon izricanja presude, sutkinja Nives Nikolac isključila je javnost iz sudnice, tako da ni novinari nisu čuli obrazloženje presude. 

 

Paravinja je nepravomoćno osuđen jedinstvenom kaznom na 40 godina zatvora. Za ubojstvo Antonije Bilić, Paravinja je nepravomoćno osuđen na 35 godina zatvora, a za pokušaj silovanja na 6 godina. Sud je Paravinju nepravomoćno osudio na pet godina zatvora i za još jedan pokušaj silovanja djevojke kod Omiša. Kako prema zakonu ne može dobiti više maksimalnih 40 godina zatvora, Paravinji je izrečena maksimalna jedinstvena kazna. Tijekom sudskog postupka, koji je počeo 22. ožujka ove godine, saslušano je oko 40 svjedoka, pregledan je video materijal kojim je optužba dokazivala Paravinjino kretanje na dan nestanka Antonije Bilić, sudski vještaci svjedočili su o biološkim tragovima nađenim u Paravinjinom kamionu - kosi, krvi i slini - koji pripadaju nestaloj djevojci. 

Paravinja se dan prije presude na vlastiti zahtjev osobno obratio sudu. Svoju je obranu iznosio pola sata. Ponovio je da je nevin, da nije imao ništa s nestankom Antonije Bilić i da je do optužnice protiv njega došlo zbog spleta nesretnih okolnosti.

Antonia Bilić nestala je 7. lipnja 2011. godine, a posljednji je put viđena na mostu preko rijeke Čikole prije no što je ušla u kamion koji je vozio Paravinja. Nako njezinog nestanka policija je pokrenula nezapamćenu potragu, policijski službenici zajedno s pripadnicima Gorske službe spašavanja pročešljali su teren oko prometnica kojima se Paravinja kretao na dan nestanka maloljetnice i nekoliko dana nakon toga, no nije pronađen niti jedan dokaz koji bi istražitelje doveo do nestale djevojke. Sam Paravinja nakon uhićenja u Bosni i Hercegovini priznao je ubojstvo Antonije Bilić, no nakon što je doveden pred hrvatsko pravosuđe sve je zanijekao, rekao da je priznanje dao pod prisilom te je do kraja sudskog postupka tvrdio kako nije kriv za kaznena djela koja mu se stavljaju na teret.

>> DNK analiza potvrdila: To su kosti Antonije Bilić!

Forenzičari su u njegovom kamionu pronašli Antonijine biološke tragove, kosu, krv i slinu. No, ni nakon opsežne višemjesečne potrage tijelo Antonije Bilić nije pronađeno. Sve do posljednjih dana studenog, kada su mještani kod Josipdola kraj ceste kod odmorišta naišli na ljudske kosti, za koje je 29. studenog objavljeno da su ostaci nesretne Antonije Bilić. 

Nakon potvrde onoga što se u medijima nagađalo od kada se pojavila vijest da su kosti pronađene na području na kojem je posljednji puta zabilježen signal mobitela Antonije Bilić, postavilo se pitanje kako Antonijini ostaci nisu uza sve napore pronađeni ranije, nego su na njih slučajno naišli mještani. Zaključak iz Zavoda za sudsku medicinu, gdje su kosti vještačene, je da nisu oštećene, ali da nisu bile ni zakopane.
Čelnik GSS-a Vinko Prizmić, čiji su ljudi također predano sudjelovali u potrazi, rekao je tada da je teren na kojem su nedavno pronađeni ljudski ostaci detaljno pregledan prilikom potrage. 'Da je tijelo tada bilo vidljivo na površini, sigurno bi bilo nađeno', rekao je Prizmić. 'Neću spekulirati. GSS i policija su pretraživali to područje nekoliko puta. Pretraga terena je savjesno odrađena. Postoje karte i GSP tragovi koji prelaze točno preko tog područja. No, očito u tom trenutku tijelo nije bilo vidljivo. U ovom slučaju više puta je pretraživano i tada ništa nije pronađeno. Očigledno je da je tijelo bilo na neki način nepregledno i vizualno i što se tiče mirisa, možda prekriveno nekim otpadom, zakopano ili slično', dodao je Prizmić.

Tomislav Karamarko, koji je tada bio ministar unutranjih poslova, rekao je da se ne bi moglo u ovom slučaju govoriti o propustima. 'On kakvim propustima govorimo, ako je policija našla ubojicu dokazala mu da je ubojica i ubojica je osuđen. Nažalost leš te djevojčice se nije mogao pronaći tijekom pretrage, ali molim lijepo ova je Vlast već godinu dana na vlasti. Ministar Ostojić je već godinu dana ministar. Kako to da su slučajni prolaznici pronašli tijelo? Mi njih za to ne krivimo, za neke stvari je trebalo imati i malo sreće čini mi se u tome. Nažalost mi nismo imali sreće, ali eto kažem, hvala Bogu, nažalost što se sve skupa tako dogodilo, to je tragedija, ali tijelo je pronađeno tako da njena obitelj sada može dostojno svoju djevojčicu pokopati', rekao je Karamarko.

U međuvremenu, pojavila se informacija da Paravinja jako teško podnosi presudu. 'Zatvor je izvijestio Županijski sud u Šibeniku da zatvorenik Dragan Paravinja odbija uzimati hranu od 12. studenog. On se nalazi pod stalnim liječničkim nadzorom, a ukoliko liječnici utvrde da je to potrebno, zatvorenik će biti prebačen u zatvorsku bolnicu', izjavio je glasnogovornik suda Branko Ivić. Paravinja je navodno bio pao u depresiju, nakon što je nepravomoćno osuđen na maksimalnu kaznu. U zatvorskoj ćeliji obitava s još četiri zatvorenika, s kojima u posljednje vrijeme gotovo uopće ne komunicira. Prestao je uzimati hranu, navodno pio samo vodu i pušio cigarete, a vrijeme je uglavnom provodio sam. Informacije su bile da je vidno fizički propao i da je zapravo samo pitanje vremena kad će kolabirati i biti prebačen u zatvorsku bolnicu.

>> Dragan Paravinja u zatvoru ne jede, samo pije vodu i puši cigarete

Vlasti Bosne i Hercegovine objavile su da će najvjerojatnije Hrvatskoj ustupiti izdržavanje zatvorske kazne za Dragana Paravinju za silovanje koje je počinio u BiH, unatoč tome što su ga vlasti te zemlje prošle godine privremeno izručile kako bi se protiv njega vodio sudski postupak za silovanje i ubojstvo Antonije Bilić, izjavio je nedavno ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak. 'Najprimjerenije bi bilo da Paravinja izdržava kaznu Hrvatskoj s obzirom na najnovije događaje kojih smo svjedoci', rekao je Čolak dodavši da takva odluka dobiva dodatno na argumentaciji nakon pronalaska posmrtnih ostataka Antonije Bilić. 'Mislim da će u tome pravcu ići odluka da vlasti BiH ustupe izdržavanje ovog dijela kazne izrečene kroz priznanje strane sudske odluke od strane Hrvatske. Mi ćemo se o tome dogovoriti s Republikom Hrvatskom', dodao je ministar.

Po Čolakovim riječima, oko procedure će se formalno dogovarati sudovi koji su izrekli kaznu Paravinji putem državnih ministarstva pravosuđa u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Okružni sud u Istočnom Sarajevu potvrdio je prošle godine pravomoćnu presudu kojom je Paravinja proglašen krivim zbog silovanja iz 2006. godine i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i 10 mjeseci zatvora. On je uhićen u BiH u lipnju prošle godine gdje je pobjegao nakon što je Republika Hrvatska raspisala tjeralicu za njim zbog povezanosti s ubojstvom Drnišanke Antonije Bilić. 

Odvjetnik obitelji Bilić Vinko Ljubičić, pak, nakon što je utvrđeno da su kosti pronađene kod Josipdola ostaci Antonije Bilić, najavio je mogućnost ponovnog suđenja. 'Bude li utvrđeno da je usmrćena udarcem ili nožem, ili na bilo koji drugi način osim davljenjem, onda se suđenje mora ponoviti', rekao je Ljubičić za Slobodnu Dalmaciju. 'Dakako, držim da ta činjenica ni u kojem slučaju ne bi dovela do bilo kakve promjene u visini dosuđene kazne. Paravinja jest ubojica i to je u sudskom postupku nedvojbeno utvrđeno', dodao je odvjetnik obitelji Bilić. Je li nesretna 17-godišnja Drnišanka ubijena na bilo koji drugi način osim davljenjem, tek se treba istražiti. Ako se pronađu novi dokazi, smatra odvjetnik, suđenje Paravinji će se ponoviti, a tad bi se možda mogla doznati i konačna istina u slučaju Antonije Bilić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene