Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandal u Slavoniji

Ženska kuća o pedofilu koji radi s djecom: "Hitno preispitati odgovornost svih osoba"

Autonomna ženska kuća Zagreb (AŽKZ) zatražila je u četvrtak da se hitno preispita odgovornost svih osoba koje su donijele odluku da se osuđeni pedofil uputi na rad za opće dobro u udrugu koja pomaže djeci

"AŽKZ traži da se hitno preispita odgovornost svih osoba koje su donijele odluku da pedofil pomaže u Udruzi za rad s djecom s posebnim potrebama, kao i odgovornost onih koji u tim situacijama nalaze opravdanje za takve odluke", navodi se u priopćenju koje potpisuje konzultantica AŽKZ-a Neva Tölle.

Pročitajte i ovo Ilustracija slučaj iz BiH Pedofil iz Posušja pušten iz zatvora zbog uzornog ponašanja, reagirala ogorčena majka žrtve Ivica Mišković - 1 Bježao tri puta Osuđeni pedofil u bijegu došao u redakciju Provjerenog: "Pobjegao? Pa što ću drugo, što bih trebao?"

AŽKZ predlaže i da ministar pravosuđa Ivan Malenica pokrene proceduru nadzora nad radom Probacijskog ureda, te o tome obavijesti javnost.

Slavonca osuđenog za kazneno djelo organiziranog snimanja dječje pornografije i bludne radnje na djetetu starom 10 godina Probacijski ured Ministarstva pravosuđa uputio je na rad za opće dobro u Udrugu za rad s djecom s posebnim potrebama.

Upućivanje takve osobe u udrugu koja radi s djecom upućuje da kao društvo ne štitimo djecu, ne prepoznajemo opasnosti i dugotrajne posljedice rodno uvjetovanog nasilja, ne poduzimamo nikakve radnje prema osobama odgovornim za ovakve i slične propuste, a nalazimo niz isprika za teške propuste i ozbiljna teška kaznena djela, navodi AŽKZ.

"Tako oslabljujemo poziciju djece žrtava seksualnog nasilja u mjeri koja je građanima teško podnošljiva", ističe se u priopćenju.

AŽKZ dodaje da kontinuitet učestalih i ozbiljnih pogrešaka, poput izostanka prevencije rodno uvjetovanog nasilja, pedofila u udrugama za djecu i čestih ubojstava žena zbog loše procjene rizika, dovodi u pitanje sigurnost i minimalni prag poštovanja ljudskih prava žena u Hrvatskoj, čime Hrvatska izravno i grubo krši odredbe Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i Istanbulske konvencije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene