Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepravomoćna presuda

Vlahušiću uvjetna zatvorska kazna, ali ne da funkciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na splitskom Županijskom sudu dubrovački je gradonačelnik Andro Vlahušić nepravomoćno osuđen na godinu dana uvjetno. Kaže da se s funkcije nema namjeru povlačiti.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić na splitskom je Županijskom sudu danas na temelju USKOK-ove optužnice nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora uvjetno, uz rok kušnje od tri godine. Njegov koalicijski partner Pero Vićan na istom je suđenju nepravomoćno dobio deset mjeseci uvjetne kazne, također uz trogodišnji rok kušnje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje gradonačelniku 'Vlahušić mi je izdiktirao pozajmicu od milijun i pol kuna' Slika nije dostupna Zatvoreno ročište Afera Šipan: Vlahušić i Vićan ne osjećaju se krivima

>> Suđenje Vlahušiću: 'Sjećam se da se nakon istrage sve zakompliciralo'

Podsjetimo, Vlahušića je USKOK-ova optužnica teretila za nezakonitu pozajmicu iz gradskog proračuna privatnoj Vićanovoj tvrtki "Dubrovačkom primorju", to jest da je kao dubrovački gradonačelnik u travnju 2010. prekršio gradski statut i da je Vićanu, čija je tvrtka zapala u financijske teškoće, bez odobrenja Gradskog vijeća odobrio pozajmicu od dva milijuna kuna.

Vićana se teretilo da je Vlahušića poticao na zloporabu položaja i ovlasti kako bi grad Dubrovnik od njegove tvrtke "Dubrovačkog primorja" kupio nekretninu na Šipanu.

U obrazloženju presude sutkinja Maria Majić rekla je kako se 'tijekom određivanja sankcije vodilo računa o konkretnim okolnostima te je utvrđeno kako nije nastupila konkretna šteta jer je pozajmica vraćena'. Dodala je da je olakotna okolnost Vlahušiću i Vićanu bila ta što dosad nisu bili osuđivani, a otegotna što su ih Dubrovčani izabrali i dali im povjerenje koje su iskoristili na loš način.

Nakon izricanja presude HNS-ovac Vlahušić je izjavio da nema namjeru podnijeti ostavku na gradonačelničku dužnost argumentirajući to činjenicom da je presuda nepravomoćna, očito primjenjujući pritom obrazac svog stranačkog šefa Radimira Čačića, koji je također svojevremeno odbio odstupiti s mjesta u Vladi do pravomoćnosti presude.

Pero Vićan po izricanju sudskog pravorijeka nije želio novinarima ništa reći. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene