Volvo je pred detroitsku premijeru najavio Cross Country izvedbu modela S60.


 

Drugim riječima, radi se o povišenoj izvedbi cestovnog automobila konceptno identičnoj audijevim A4/A6 allroad, škodini Octaviji Scout i sl, pa čak i modelu XC70 istog proizvođača, no za razliku od svih njih S60 Cross Country je u limuzinski, a ne karavanski model.

Vezani članci Pet ljudskih navika i želja ujedinjenih u Volvo Sensus okruženju - 2 Pet ljudskih navika i želja ujedinjenih u Volvo Sensus okruženju Volvo Intellisafe – Najsigurnije putovanje automobilom Volvo Intellisafe – Najsigurnije putovanje automobilom

"Podignuta limuzina" zvuči originalno, no podsjetimo kako je prije desetak godina Subaru na određenim tržištima, prvenstveno onom američkom, prodavao Outback Sedan, a ovdje kao primjer svakako valja istaknuti i svojevrsnog prethodnika modernih crossovera, odnosno AMC-ov Eagle Sedan. Recimo i kako je za taj koncept vozila korišten naziv SUS, odnosno Sport Utility Sedan, pa stoga i S60 Cross Country možemo nazvati SUS-om.

Naime, S60 Cross Country se od svoje standardne izvedbe razlikuje 65 mm višom podnicom. Na većini tržišta će biti ponuđen samo u izvedbi s pogonom na sva četiri kotača, dok će ponegdje, većinom u Europi, biti dostupna i verzija s pogonom samo na prednje kotače. Inače, radit će se o kotačima veličine 18 i 19 cola na kojima će se nalaziti gume višeg profila.

Prilikom lansiranja kupcima će biti ponuđene izvedbe T5 AWD snage 254 KS te dva dieselaša D4 2.0 i D5 2.4, no više bi trebali znati nakon službene premijere tijekom idućeg tjedna.

Više o automobilima potražite na AUTONET.HR

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.