Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve samo ne običan

Upoznajte 'najcool' Safety Car Formule 1

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Michael Schumacher i Nico Rosberg su za službeni Safety Car Formule 1 rekli da je to sigurno 'najcool sigurnosni automobil ikada'. Sada je vrijeme i da ga detaljno upoznamo.

Sigurnosni automobil najprestižnijeg automobilskog natjecanja jednostavno ne može biti obični automobil. Zahtjevi su, naime, preveliki. I dok se nama gledateljima, zavaljenima u udobne fotelje, čini kako se formule pod režimom Safety Cara vuku stazom zapravo većinu tog vremena Safety Car vozi na granicama svojih mogućnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pogledajte usporedbu NASCAR-a i Formule 1 Slika nije dostupna Porsche izbacio Panameru karavan

No, ovaj automobil ima sve preduvjete biti predvodnikom brze kolone. 'SLS AMG je perfektan sigurnosni automobil jer je riječ o vrhunskom cestovnom bolidu. Sve komponente koje su potrebne ovaj automobil ima: izuzetno snažan motor s niskim težištem, mjenjač na stražnjoj osovini što autu osigurava odličan balans, sa 571 KS i 650 Nm okretnog momenta dovoljno snage', rekao je vozač Bernd Mayländer.

Vrhunska upravljivost zahvaljujući dvostrukim poprečnim sponama

'Ovdje je i mjenjač s dvostrukom spojkom, zatim keramičke kočnice koje sjajno zaustavljaju automobil te dvostruke poprečne spone na ovjesu koje omogućuju vrhunsku upravljivost kao i kompletan ovjes. Zato je ovaj automobil idealan Safety Car', dodao je Mayländer. Bernd je rođen u Waiblingenu, u neposrednoj blizini Mercedesove prijestolnice, Stuttgarta.

Kao i većina vozača, počeo je kartingom pa nastavio s formulama, Porscheima i DTM-om. Kruna karijere je pobjeda na 24 sata Nürburgringa, 2000. godine. Službeni vozač sigurnosnog automobila u Formuli 1, postao je prošle godine. Iako utrka zna proći i bez Safety Car faze, ipak je Bernd često na čelu kolone F1 bolida.

'Formula 1 Safety Car se koristi kada postoji opasna situacija na stazi, kada je došlo do teške nesreće ili kada je uza stazu bolid kojeg nije moguće jednostavno ukloniti i, naravno, kod posebnih vremenskih uvjeta kojih je u prošlosti bilo često', objasnio je Mayländer. Posada sigurnosnog automobila uvijek je sastavljena od vozača i suvozača. No, oni nikada samostalno ne donose odluke.

Sedam brzina, dvostruka spojka i najveća brzina od 317 km/h

'Safety Car je izravno povezan sa sucima u Race Control. Od njih dobivamo odobrenja za izlazak na stazu i, naravno, upute kada je vrijeme da se povučemo sa staze', dodao je. SLS AMG je najjači sigurnosni automobil koji je ikada vozio stazama Formule 1. 6,3 litreni V8 SLS-u omogućuje ubrzanje do 100 km/h za svega 3,8 sekundi.

Najveća brzina je 317 km/h, dakle, sasvim dovoljno za dugačke F1 pravce. Zahvaljujući automatiziranom sedmero-stupanjskom mjenjaču s dvostrukom spojkom, vozač se može maksimalno koncentrirati na ciljanje što boljih putanja kroz brze i spore zavoj.

Za učinkovito kočenje, jednako važno poput ubrzanja i brzih prolazaka zavojima, brinu se ogromne AMG keramičke kočnice, jasno vidljive unutar 19 colnih kotača sprijeda i col većih straga.

Smanjena težina izbacivanjem nepotrebnih elemenata

Safety Car većinu nadogradnje u odnosu na cestovni SLS preuzima od specijalnog modela pripremljenog za GT3 utrke. Taj hard-core SLS je vrhunski trkaći bolid - iz kabine su izbačeni svi nepotrebni elementi, što doprinosi smanjenoj težini. Tu su i ogromno stražnje karbonsko krilo, specijalni aerodinamični dodaci, zaštitni kavez i slični racing detalji.

Schumacher, Vettel, Hamilton i društvo, AMG-ovom će Safety Caru i idućih 17 utrka gledati u stražnja svjetla i LED bljeskalice. Doduše, tko zna, možda neće niti jednom, no to je, poznavajući uzbuđenja na stazi, posebno na pojedinima, ipak malo vjerojatno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene