Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grand Scenic

Svojeglav dizajn i bogata oprema

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukoliko je riječ o monovolumenima, bilo da se radi o klasičarima poput Espacea, ili kompaktnim predstavnicima poput Scenica, Renault ima veliko iskustvo i isto takav uspjeh.

Spomenimo samo kako se prva generacija Scenica okitila titulom Europskog automobila godine. Grand Scenic je u biti Scenic, produžen za 22 centimetra, od kojih 6 otpada na produžen međuosovinski razmak. Ti dodatni centimetri naglašavaju njegovu ulogu obiteljskog automobila. Nešto veći zadnji prevjes je jedino, što ga vanjštinom razlikuje od manjeg brata.

Pročitajte i ovo PR RENAULT HRVATSKA Izložba u Rimu "Hrvatska kakva se rijetko viđa" Carlos Ghosn (Foto: AFP) Vodio i Nissan Dao ostavku iz zatvora: Carlos Ghosn više nije na čelu francuskog Renaulta

Svojeglav dizajn je ostao dio Scenicovog karaktera i u ovoj generaciji, pa mada se može nazvati i konzervativnim u odnosu na neke Renaultove modele, sigurno će opet izazvati kontroverze. Materijala za raspravu ima napretek, a najpodložniji kritici mogli bi biti svjetlosni sklopovi. Prednji duboko zadiru u područje blatobrana i poklopca motora, što je na neki način postalo trend.

Dodirne točke s Meganom i Lagunom

Unutrašnjost ima nekih dodirnih točaka s obitelji Megan, iz koje je pobjegao, ali i s većom Lagunom. Odličnu ocjenu zaslužuje prema sredini pomaknuta ploča s instrumentima, zanimljive grafike. Najviše koristi od dodatnih centimetara imaju putnici na stražnjim, pojedinačno pomičnim sjedalima. Povećan je komfor, dok oni na dodatna dva, u trećem redu, o komforu mogu samo sanjati.

Ekološki karakter

Veći prostor iza stražnje klupe bolje je iskoristiti za prtljagu te je upitno koliko se ulaganje u dodatna sjedala isplati. Iskoristivi prostor može narasti i na preko 2000 litara, a jedina mu je mana neravna podnica. Dobro poznati 1.9 litarski common-rail dizelaš razvija 130 konja i 300 Nm okretnog momenta. S onim što nudi to je možda i najbolji izbor za ovaj Grand Scenic. Do stotke stiže za manje od 11 sekundi, a i 195 kilometara na sat je sasvim zadovoljavajuća brojka za obiteljski monovolumen.

Uz to dolazi i umjerena potrošnja, koja se u prosjeku zadržava ispod 7 litara. I time Renault potvrđuje svoj ekološki karakter. Pohvale zaslužuje i ovjes, a jedino pomalo sterilan upravljač kvari odličan dojam u vožnji. S cijenom od 185.000 kuna testni Grand Scenic je vrlo konkurentan. Uzmemo li u obzir mogućnosti motora i bogat paket opreme, ponuda Renaulta je sasvim u redu, i odnos uloženo dobiveno sigurno će zadovoljiti potencijalne kupce. Kvaliteta koju Scenic donosi u monovolumenski segment, postaje na neki način tradicija koje se ne odriče ni ova njegova produžena verzija.

Emisiju Automotiv možete gledati u njedjeljnom jutarnjem terminu na programu Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene