Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kopija starog A4

VIDEO: Seat Exeo ostavlja odličan dojam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Priča o Seatovom Exeu, mnogima je već dobro poznata. Ipak, za one slabije upućene, ponovimo gradimo još jednom.

Da, Seat Exeo je preslika starog Audija A4. Kako oba brenda spadaju u Volkswagen grupaciju, odlučeno je da Španjolci ne razvijaju samostalno novi model, što je uvijek povezano s ogromnim ulaganjima i upitnim profitom, već da preuzmu staru proizvodnu traku od Audija, malo izmijene dijelove karoserije i svjetala te tako stvore novi model.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predstavljen u Frankfurtu Seat Leon Cross Sport neće u proizvodnju Slika nije dostupna Više snage Seat predstavio osvježeni Leon Cupra

Svatko će na ovo imati svoj komentar, no činjenica je kako je ovo, još uvijek, vrlo dobar auto. Pogledajte i zašto u prilogu.

Što se tiče samog dizajna, Exeo ST izgleda korektno, ali rijetki će ga obasuti boljim komentarima. Dodajemo, posve drugačije od hrabrije dizajniranih Altee i Leona. No već sam pogled na automobil otkriva tipičnu germansku solidnost i robusnost. Usporedite ga sa susjedovim Audijem i nećete naći niti jednu, kritike vrijednu razliku.

Solidna prostranost

Iako je sa 467 centimetara duljine jedan od najmanjih u klasi, Exeo ST nudi solidnu prostranost. Činjenica je kako ne može konkurirati novim modelima, posebice na stražnjoj klupi, no prosječna bi obitelj trebala biti zadovoljna. I prtljažnik je jedan od skromnijih u klasi. Sa 442 litre manji je i od nekih karavanskih modela iz Golf klase.

I dok je vanjski izgled barem djelomično distanciran od Audija, interijer je posve identičan. I zbog toga, same pohvale. Pregledni instrumenti, solidna izrada, komunikativan upravljač, dobra sjedala, iskoristivi pretinci, ovo je dokaz kako životni vijek jednog dobrog automobila može bez problema potrajati i više od uobičajenih 6 ili 7 godina.

Dobar osjećaj u vožnji

Većina kupaca ovakvih modela uglavnom se odlučuje za štedljive ali moćne dizelaše, a takav je bio ugrađen i u naš testni model. Volkswagenov sveprisutni, i već više puta hvaljeni common-rail TDI, razvija 143 konjske snage i 320 Nm, što je dovoljno za sasvim pristojne performanse. Manje od 10 sekundi za ubrzanje do stoke, te maksimalnih 207 km/h. Mjenjač sa šest brzina povoljno utječe na potrošnju koja je, s prosječnih 6,6 litara, još jedan od aduta Exea.

Pohvale zaslužuje i osjećaj u vožnji. Ovjes dozvoljava oštrije jurcanje zavojima, što će se posebno svidjeti onima koji preferiraju nešto tvrđi ovjes u odnosu na udobne, ali ne jednako agilne, francuske konkurente.

U konačnici, Exeo ST je na nas ostavio i više nego pozitivan dojam. S opcijama, poput 18 colnih naplataka i raznih senzora, cijena konkretno motoriziranog modela skače na 240 tisuća kuna. Nije malo, no teško ćete dobiti toliko za taj novac.

Emisiju Automotiv pratite nedjeljom ujutro na programu Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene