Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavljen mini cabrio Wind

VIDEO: S ovim ljepotanima nećete proći nezapaženo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vjerojatno je svatko od nas vozača barem jednom pomislio kako bi dobro bilo voziti kabriolet. Usred ljeta ta ideja postaje još zanimljivija, jer je osjećaj vjetra u kosi zaista izvrstan.

Tako misle i u Renaultu, i to na dvostruki način. U Dubrovniku je, naime, održana hrvatska prezentacija njihovih novih cabrio modela – druge generacije Megana Coupe-Cabriolet te potpuno novog mini kabrija, Winda. Krećemo s većim modelom. Najveća novost novog francuskog CC-a je veliki ostakljeni krov, koji dolazi serijski, u svim modelima. Crne je sjajne boje, u kontrastu s kromiranom završnom obradom obruba vjetrobranskog stakla.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Cijena veliki plus Megan Grandtour donosi dah francuske ekstravagancije Slika nije dostupna Nakon hvalospjeva VIDEO: Koncept konačno zaživio kao serijski automobil

Nudi najveću prozirnu površinu u segmentu, potpuno je automatiziran i sklapa se u dva dijela za svega 21 sekundu. Francuski su inženjeri dodatno olakšali pristup vozilu zahvaljujući pomicanju gornjeg poprečnog okvira vjetrobranskog stakla 10 cm prema naprijed u odnosu prethodni Megane CC.

Kako bi svi putnici mogli uživati u vožnji bez krova, automobil je opremljen fiksnim staklom protiv vrtloženja zraka smještenim iza naslona za glavu u drugom redu. I taj je detalj dio serijske opreme. U Renaultu jamče kako propuha nema do brzine od 90 km/h. Što se tiče prtljažnika, putnici mogu računati s 417 litara u verziji kada je krov nad glavom, te s dvostruko manjom zapreminom u slučaju kada je krov spušten.

Dizajn interijera je, logično, preuzet od Megana berline, uz neke detalje, poput kožnih presvlaka, obloga na vratima i bolje profiliranih sjedala, svojstvenih novom kabrioletu. Velik je napredak postignut po pitanju čvrstoće. Naime, torzijska je krutost povećana za 80 % u odnosu na prethodnika, što jamči udobniju, ali i sportskiju vožnju.

Što se tiče motora, novi Megane Coupe-Cabriolet raspolaže s dva benzinska motora snage 110 i 130 konja, a potpuno istu snagu nude i dva dizelaša. Dakle, kupcima preostaje samo odluka: ili klasično uglađeni benzinci ili moderni, čisti i štedljivi dizelaši.

Novost je i uvođenje automatskog mjenjača EDC (Efficient Dual Clutch) s dvostrukim kvačilom i šest brzina. Nastao na temelju tehnologije s dvostrukim kvačilom, omogućuje emisiju CO2 i potrošnju usporedive s emisijom i potrošnjom vozila opremljenog ručnim mjenjačem. Novi Megane CC moguće je naručiti odmah po cijeni od 159 tisuća za osnovni model s Expression opremom, i bezinceom od 110 konja.

S druge strane kabrio ljestvice, Francuzi nam nude potpuno nov, posve neočekivan model. Ime mu je Wind, odnosno vjetar, i trenutno nema pravog konkurenta. Svojevremeno su sličan koncept imali Ford, s modelom StreetKa, te Opel, s Tigrom TwinTop, no ti su modeli bili kratkog vijeka.

Wind je napravljen na bazi Twinga, a približno takve su mu i dimenzije. Dugačak je, naime, svega 3,8 metara. Za grad idealno. Dizajn je prilično zanimljiv, mogli bi reći i radikalan. U svakom slučaju, s Windom nećete proći nezapaženo.

Što se tiče same koncepcije krova, Renault je razvio novi sklopivi sistem kod kojeg se sklapa samo dio iznad glava putnika. Time se štedi prostor u prtljažniku jer je njegovih 270 litara raspoloživo i kada je krov otvoren ili pak zatvoren. Taj je obujam gotovo na razini Clija. Za operaciju otvaranja potrebno je svega 12 sekundi, pri čemu je akrobacija metalnih dijelova prilično zanimljiva.

Wind se u nudi s malenim, 1.2 turbo benzinskim motorom s točno 100 konja, po cijeni od 135 tisuća kuna. Za one željne više brzine i vjetra u kosi tu je i 1.6motor iz Twinga RS, koji raspolaže sa 133 konja. Njegova je cijena 154 tisuće kuna.

Već je sa 100 konja zabava zajamčena jer se Wind jako dobro osjeća na zavojitim cestama. Užitak ga je voziti, a to je bila i misao vodilja inženjera u Renaultu. Malen, agilan auto, uz puno vjetra, pardon, winda, u kosi.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom ujutro na programu Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene