Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BMW Grand Turismo

VIDEO: Kako nastaje jedan BMW?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi su auti sve ljepši i brži, i svakim ih je danom sve više. Izmišljaju se nove klase, spaja se ono što je nekad bilo posve nezamislivo. Današnje tehnologije pružaju znatno veće mogućnosti nego što je to bilo prije, a sprega dizajnera i inženjera je jača nego ikad. Pravi je primjer modernog stvaranja automobila BMW i njihov posljednji model,serija 5 Grand Turismo. Njegov je razvoj trajao pune četiri godine.

U BMW-ovom kalifornijskom studiju DesignWorks zaposleno je više od 150 dizajnera. Nakon inicijalnih prijedloga o izgledu novog modela, uprava odlučuje o najboljem konceptu nakon čega se oformljuje tim dizajnera koji će skicu pretvoriti prvo u maketu, zatim u izložbeni show-car model te potom i u finalnu, cestovnu izvedbu. Uz male makete, koje pružaju prvi uvid u 3D projekt, slijedi izrada velikog, jedan naprama jedan, glinenog modela. Prvo jednog, a zatim i više njih. Pazi se na svaki detalj. Izrada mora biti apsolutno perfektna. Kada maketa poprimi osnovnu siluetu, slijedi takozvano finiširanje s naglaskom na detaljima. Stražnje krilo, smještaj i oblik svjetala za maglu, pokazivača smjera, sve to treba uklopiti u bazičnu cjelinu. Istovremeno, ekipa za interijer obavlja svoje zadatke. Obloge vratiju, centralni greben, kompletan kokpit, sve ove komponente moraju biti dorađene do posljednjeg detalja i ništa se ne prepušta slučaju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kino ponuda 'Gran Torino' - novo Eastwoodovo remek djelo

Prvi test za BMW-ovu peticu GT

Slijedi prvi ispit za 'peticu GT' i njene tvorce. Show-Car se na posebnom, tajnom događaju, pokazuje odabranim klijentima. Oni će ocijeniti novi automobil u usporedbi s ostalim modelima. Provjeravaju se sve komponente i sve se bilježi za kasnije analize. Automobil se zasad zove: 'Izložak H'.
U pozadini tih događaja radi druga ekipa stručnjaka. Oni se bave svim ostalim stavkama koje vozači i putnici uglavnom ne vide i ne doživljavaju. Kompjuterske simulacije inženjerima omogućuju pogled u virtualnu stvarnost. Tehnologija ide toliko daleko da se već pripremaju i rupe i vijci na poklopcu motora.
Pomoću napredne 3D tehnologije moguće je virtualno ući u automobil i provjeriti svaki detalj, nekoliko puta uvećan. I ovdje se skupljaju različiti dojmovi. Automobil se pred ispitnom komisijom pregledava iz svih kutova. Baš sve je važno, što ćete vidjeti i na primjeru slijedećih analiza. Pomoću skenera se uzimaju podaci o osobama raznih dobnih skupina te se simulira njihov smještaj u automobilu. Ovim se odijelom mlada osoba pretvara u dvostruko stariju, u svrhu prikupljanja dojmova kako bi se stariji mogli snalaziti u Grand Turismu. Ulazak i izlazak je najteži za takve osobe. Mjeri se opterećenje za kosti. Prtljažnik prolazi različite testove. Brdo kofera, nekoliko torbi za golf, skije, bicikli, sve to mora ući u automobil.

Pazi se baš na sve

Finalni se prototip radi od drveta, interijer se presvlači kožom te automobil postepeno dobiva završni oblik. U isto vrijeme, tvornice pripremaju i prve dijelove za automobil. Sve počinje s platformom, vitalnim dijelom automobila, na koju se dodaju samonoseći dijelovi karoserije, komponente ovjesa i slično. BMW u programu ima više različitih, vrlo kvalitetnih motora, tako da je Grand Turismo mogao birati iz šarolike ponude…
Velike autokompanije kod razvoja novog modela paze baš na sve. Provode se interni crash testovi prema standardima koje koriste neovisne organizacije poput Euro NCAPA. Tisuće senzora ovdje bilježe važne parametre jer novi model mora biti maksimalno siguran. Neugledna karoserija, koja podsjeća na borbeno vozilo, ovdje je kako bi zavarala konkurenciju. Testiranja se provode u svrhu podešavanja ovjesa, a kao i svaki BMW, i ovaj mora biti brz kroz zavoje. U odmakloj fazi razvoja provode se i već poznata testiranja poput izbjegavanja losa ili slaloma. Nema kompromisa - i ovdje Gran Tursimo biti jednostavno izvrstan. Primijetili ste kamuflažu na automobilu. Vjerojatno znate kako je riječ o posebnom pokrovu koji se koristi prije nego li automobil bude službeno predstavljen. Dakle, u toj fazi još nitko, tko ne bi trebao, nije vidio automobil. A da nije riječ tek o običnom nabacivanju platna i plastike, pokazuje i ovaj kompjuterski program.

Iz polarnih u pustinjske uvjete

Zadaća mu je maksimalno sakriti automobil, do te mjere da ipak ostane vjeran originalu i spreman za vožnju normalnim prometnicama. Uz eksterijer, kamuflaža uključuje i unutrašnjost, a koriste se i posebni trikovi zavaravanja.
I onda slijede konačni testovi. Hladni, vrlo hladni.
U gotovo polarnim uvjetima testira se sve. Od izdržljivosti najsitnijih vijaka na hladnoću do efikasnosti klima uređaja. Provode se i klasični testovi kretanja i kočenja na različitim podlogama, no ima tu i zabave. Test vozači vjerojatno najviše uživaju u driftanjima. Iz polarnih automobil odlazi u pustinjske uvjete. I vrućina, naime, krije svoje zamke. U isto vrijeme, u znatno ugodnijim uvjetima, rade roboti. Po cijele dane i noći otvaraju i zatvaraju vrata. Ah ti roboti. Na poligonima se izvode razni testovi izdržljivosti u nesvakidašnjim uvjetima. Mnogi ne znaju, no Gran Turismo se prilikom razvoja nagutao blata koliko vjerojatno neće svi prodani primjerci zajedno. Simuliraju se snažni kišni uvjeti, tuneli, noćni uvjeti i još mnogo, mnogo toga. I sve to s jednim ciljem automobil mora biti apsolutno savršen. I tako izgleda put razvoja jednog novog automobila iz premium segmenta. Od prvog poteza olovkom do posljednjeg zategnutog vijka. Više od 1.400 dana konstantnog rada i ogromna količina utrošenog novca. Doista impresivno!.

Emisiju Automotiv gledajte u nedjelju, u jutarnjem programu Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene