Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Testirali smo Saharan

VIDEO: Preduvjeti za vladara klase su tu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon čak 15 godina i više od 600 tisuća prodanih primjeraka, Volkswagen nam predstavlja potpuno novu generaciju obiteljskog monovolumena Sharan.

Samu novinarsku prezentaciju Nijemci su organizirali na domaćem terenu, u prekrasnom ambijentu bavarskog jezera Tegern, 50–ak kilometara udaljenog od Muenchena. Kupanje u bistroj vodi s pogledom na impresivne planine ipak smo morali preskočiti, jer novi je Sharan trebalo detaljno upoznati pa čak i u pravom filmskom studiju, i to ne bilo kojem. Bili smo u renomiranom Bavaria Film Studiju, čije su usluge koristili režiseri poput Hitchcocka, Kubricka i Wendersa. Tamo je i legendarna podmornica iz sjajnog njemačkog filma Das Boot. Ući u klaustrofobične komore podmornice U96, zaista je jedinstven doživljaj.

Pročitajte i ovo PR Godina tigra Na hrvatske ceste stigao je jedan malo drukčiji tigar PR Model ID.4 GTX Novi ID.4 GTX

Sharan ovdje ipak nije išao pod vodu, ali je zato mijenjao razne ambijente. Od neba prošaranog zvijezdama do suncem okupanog idiličnog kafića. Veliki se monovolumen nebrojeno puta parkirao, kako bi reklame izgledale idealno. No, vratimo se na jezero Tegern, gdje smo detaljno promotrili novi monovolumen. Očekivano, dizajn je tipičan za ovu njemačku marku. Tako i Sharan sada preuzima lice koje smo prvi puta vidjeli na Golfu šeste generacije, a koje polako, uz manje modifikacije, postaje prepoznatljivo za sve modele 'narodnih automobila'. Uz skladan izgled, Sharan se može pohvaliti i najboljom aerodinamikom među vozilima ovog tipa.

Izvrsna kvaliteta izrade

U kabini još jedna za VW prepoznatljiva osobina, izvrsna kvaliteta izrade. Uz vrhunski osjećaj, Sharan se, poput svih VW modela, ističe i nadasve dobro odabranim materijalima. Nijemci jednostavno ne žele prigovore ili prozivanje. Ovdje je sve na svom mjestu, sve je ugodno na dodir ili na pogled. Sharan je narastao 22 centimetra te sada broji čak 4,85 metara. I širina je povećana za nemalih 9 centimetara, što jasno upućuje kako će se svih pet, šest ili pak sedam putnika, ovisno o konfiguraciji, osjećati udobno. 'Imamo 4 Van vozila u našoj obitelji: Caddy, Touran, Sharan i Multivan. Caddy je ulazni model dok je Touran namijenjen kupcima Golf klase. Kada u ponudi ne bi imali Sharan, praznina između Tourana i Multivana bila bi prevelika, ne bi mogli odgovoriti zahtjevima kupaca koji žele više prostora i prestiža. Prema tome, ovo je automobil namijenjen kupcima Passata i sličnih vozila', ističe Stefan Krüger iz Vokswagena.

Za razliku od Passata, Sharan nudi osjetno više prostora ali i jednu važnu novost, bočna klizna vrata. Ista znatno olakšavaju ulazak i izlazak putnicima, posebice na skučenim parkiralištima. U verziji kada se pokreću strujom, nema straha od prignječenja, jer serijski dolaze sa senzorima, što kod nekih automobila s ovakvim sustavom, nažalost, nije slučaj. K tome, ovdje je sada i nov, inovativan sustav obaranja sjedala, Easy Fold. Tako sada ona nestaju u podnici i povećavaju prtljažnik do čak 2.430 litara. Sharan će se u početku nuditi s dva dizelska i dva benzinska motora. Naglasak je upravo na dizelašima, jer je većina kupaca u posljednjih 15 godina birala snažniji TDI motor. Slabiji TDI ovdje razvija 140 konja i omogućuje najveću brzinu od više nego solidnih 194 km/h.

Start-Stop sustav

Ipak, niska potrošnja je ono što kupci kod ovakvih automobila stavljaju ispred samih performansi, a i tu se TDI može pohvaliti. Prema tvorničkim podacima potrebno mu je svega 5,5 litara na stotinu prijeđenih kilometara. U ovoj klasi, to je najbolji rezultat na svijetu. Nadalje, i ostali motori su znatno štedljiviji od onih koje zamjenjuju, do čak 21 posto, čemu je, uz dobru aerodinamiku, doprinijelo i ukupno smanjenje težine u odnosu na prethodni model. TDI sa 140 konja je i najslabiji motor u ponudi, a tko želi voziti brže može birati između jačeg dizelaša sa 170 konja te između dva benzinca s direktnim ubrizgavanjem, snage 150 i 200 konja.

Novost je i Start-Stop sustav koji gasi motor na semaforima, kao i sistem koji puni akumulator tijekom usporavanja. Svi motori zadovoljavaju Euro 5 ekološke norme, čemu je, kod dizelaša, doprinijela serijska implementacija filtera za štetne čestice. Mjenjači imaju šest brzina, uz opcijsku nadoplatu za vrhunski automatizirani DSG, s dvije spojke. Već osnovna verzija Sharana dolazi sa sedam zračnih jastuka, uključujući i onaj za koljena kod vozača. Ručna kočnica je postala automatska, regulirana elektronikom. Iz Golfa poznat, izvrstan elektronski reguliran ovjes DCC, opcijski se nudi i ovdje. Sharan s njime postaje 15 mm niži, tvrđi ili udobniji, ovisno o željama putnika. Uz to, ujedinjuje i funkciju Nivo-regulirunga, kada stražnja osovina automatski registrira opterećenje i nivelira karoseriju kako bi se izgubio takozvani efekt glisiranja. Sharan je prvi MPV u klasi koji nudi ovaj sustav, naziva Nivomat.

Novi Sharan u hrvatske salone stiže krajem kolovoza, kada će biti poznate i cijene. Sve u svemu, Nijemci su ponovo obiteljima ponudili potpuno kompletan proizvod, inovativan, štedljiv, udoban, tehnički napredan i, nadasve, kvalitetno napravljen. Svi preduvjeti za vladara klase, time su potpuno ispunjeni.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarenjm terminu programa Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene