Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nasljednik legende

VIDEO: Je li ovo M3 budućnosti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako je tako, onda će mnogi štovatelji legendarnog sportskog automobila zasigurno sada tugovati, jer ovo je bavarska vizija sportskog automobila sa, pazite sad ovo, 1.5 litrenim trocilindarskim turbodizelašem.

Ipak, ovdje je čak 800 Nm okretnog momenta, i to zahvaljujući suradnji super malog dizelaša s dva elektromotora. Dakle, M3 budućnosti bi mogao biti hibird, prvih 50 km/h ubrzanja bi mogao odraditi potpuno nečujno, a trošio bi kao Zipo upaljač. Zaboravite na uzbudljivi zvuk rednog šestaka ili V8-ice, na sirove vozačke užitke i neukroćenu snagu – M3 bi mogao postati dosadni hibrid. Ipak, studiju Vision Efficient Dynamics, koju su Nijemci predstavili neposredno prije službene salonske premijere u Frankfurtu, ne treba odmah pokopati. Dapače, ovo je jedan od tehnički najzanimljivijih automobila i stoga treba zaboraviti priču o M3 i nadati se kako će ovaj BMW-ov hibrid svoju primjenu ipak naći na nekim drugim modelima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neuništiva BMW-ova serija Sretan rođendan M3!

Automobil je izuzetno nizak - broji svega 124 centimetara visine, dok su ostale dimenzije u rangu Serije 3 – dužina iznosi 460 centimetara, a širina ozbiljnih 190. Nema sumnje, automobil je pojava te je izuzetno atraktivan – tipičan BMW agresivac. Intenzivno plavo osvjetljenje bubrega zasigurno se neće naći na serijskim modelima, osim možda u verziji za policiju, te je ovdje tek kao atrakcija. Slično je i s pragovima te ponajviše s ekstravagantnim stražnjim krajem, rješenjima koja dosad nismo imali prilike vidjeti.

Unikatna konstrukcija

'Fokus kod dizajniranja ovog automobila bili su mala težina i aerodinamika. Ovaj automobil ima vrlo dobru aerodinamiku, koju smo i testirali pomoću kompjuterskih simulacija, a uz to je i vrlo lagan. I to su dva aspekta za koja smatramo kako će biti vrlo važna u dizajnu budućih BMW-a', rekaonam je Adrian Van Hooydonk, direktor dizajna u BMW grupi. 'Ovaj automobil ima unikatnu konstrukciju. Svaki dio na ovom automobilu je napravljen posebno za njega – počevši od šasije, pogonskog sklopa te svakog dijela karoserije i interijera. Eksterijer je napravljen od ugljičnih vlakana, a šasija od aluminija. Dakle, veliku smo pažnju poklonili upravo smanjenju težine', dodao je Van Hooydonk.

No, više nas je ipak zanimalo ono što je dosad bilo nezamislivo za BMW. Dakle, 1.5 litreni dizelaš s tri cilindra smješten je direktno ispred stražnje osovine te razvija 163 konja i 290 Nm. Snaga se prenosi pomoću 6-brzinskog mjenjača s dvije spojke, na stražnju osovinu. Da, 163 konja je premalo za automobil ovakvog izgleda pa ovdje uskaču elektromotori, svaki na jednoj osovini. Stražnji razvija 38 kilovata i čak 290 Nm te pomaže dizelašu pri ubrzanju. Prednji razvija 60 kilovata i 220 Nm ali na kratko vrijeme može isporučiti čak 104 kilovata. I on, ako treba, pomaže dizelašu pri ubrzanju.

Spoj štedljivosti i emocija

'Može voziti samo na struju, tada ne ispušta štetne plinove niti zvuk, pa bi se korisnik mogao odvesti od kuće – bez buke i štetnih plinova, a jednom kada bi došli na autocestu mogli bi koristiti oba pogona i tada bi se, po performansama, ponašao onako kako i očekujete od BMW-a – ubrzanje kao kod M3, jednako kao i najveća brzina. Dakle, smatram kako ovaj automobil, po prvi puta, pokazuje kako štedljivost i emocije, odnosno ultimativni vozački užitak, mogu ići zajedno', istaknuo je Van Hooydonk. Impresivno, a takve su i performanse – 4.8 sekundi za stotku i najveća brzina veća od 250 km/h. Da, i neizbježna stavka – potrošnja. Samo 3,8 litara na 100 kilometara. Jednako impresivno, no nadamo se kako ovo ipak nije M3 budućnosti. Neka potrošnja, odnosno niska emisija štetnih plinova bude primat u cijeloj BMW gami, ali neka bude i barem jednog pravog sportskog žderača benzina. Jer 'M Drei' je oduvijek bio rasni sportski automobil pa neka takav i ostane. Emisiju Automotiv možete gledati u njedjeljnom jutarnjem terminu Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene