Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porsche Boxter

VIDEO: Povratak Spydera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Zuffenhausena nije bilo nikakve najave, no onda se pojavio on - novi Spyder. Automobil inspiriran legendarnim 550 Spyderom, s još legendarnijim vozačem Jamesom Deanom, najnovija je kreacija slavne njemačke kompanije. A po najavama, trebao bi biti jednako omiljen kao i slavni mu predak.

Oznaka 550 tada je označavala broj kilograma, a automobil je bio niži od jednog metra. I uživao je status najboljeg sportskog automobila svog vremena. Naravno, novi model ne može ugrabiti tu titulu iz sasvim jasnih razloga, no nije isključeno da bude u samom vrhu. Filozofija je slična. Boxster Spyder je olakšan, motor je pojačan dok je silueta snižena. Najveća je novost na karoseriji posebno rješenje stražnjeg kraja, s aerodinamičnim tunelima i krilom. Nama se jako sviđa, posebice u kombinaciji s retro natpisom na boku. Savršeno…

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne žuri im se Porscheov novi superautomobil na čekanju Slika nije dostupna Primjerci za sretnike Aventador rasprodan, a 918 Spyder najskuplji ikad

Automobil je težak 1275 kilograma što je 80 kilograma manje od Boxstera S, a ujedno je i najlakši Porsche kojeg danas možete kupiti. Standardni 3.4 litreni šest cilindrični bokser nudi snagu od 320 konja. Mislite, nije baš nešto kad Focus RS ima 300 konja, no snaga, nije uvijek presudna.
Naime, ubrzanje od 0-100 km/h spušteno je na 4.8 sekundi dok najveća brzina iznosi 267 km/h. To je nedostižno za samo 20 konja slabijeg Focusa. Dodajmo tomu još kako kupci biraju između šest stupanjskog manualnog mjenjača ili PDK s dva kvačila.

Boxster je od početka pojavljivanja na tržištu proglašavan najboljim, odnosno najzabavnijim Porscheom. A Porscheovi inženjeri nikada nisu htjeli stati na tome. Uz manju težinu i veću snagu Spyder se može pohvaliti i nižim težištem te optimiziranim ovjesom. Ovo već na papiru zvuči dobro. Ma ne dobro, izvrsno! Novi Porscheov jurišnik prvi će se puta publici pokazati u prosincu, na auto salonu u Los Angelesu. Prodaja počinje u veljači 2010 godine, s cijenom od oko 63.000 eura, u Njemačkoj. A James Dean? Uvjereni smo kako bi bio itekako zadovoljan novim Spyderom.

Emisiju Automotiv gledajte u nedjelju, u jutarnjem terminu programa Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene