Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Testirali smo

VIDEO: Novi Sharan ostale karavane ubija u pojam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kupci koji traže puno prostora za obitelj mogu se podijeliti u dvije skupine. One koji preferiraju karavane i koji će se, s vremena na vrijeme, suočiti s nedostatkom prostora, ili one koji ne pristaju na kompromise i biraju velike monovolumene. Ovaj je automobil namijenjen upravo takvima.

Novi Volkswagen Sharan čini upravo to – ne poznaje riječ ne kada je u pitanju potreba za smještajem putnika ili prtljage. Nakon dugih 15 godina, Volkswagen je predstavio novu generaciju Sharana, koja s pravom ističe kandidaturu za najbolji auto u klasi.

Pročitajte i ovo PR Godina tigra Na hrvatske ceste stigao je jedan malo drukčiji tigar PR Model ID.4 GTX Novi ID.4 GTX

Nijemci su dugo osluškivali interese kupaca i korisnika ovakvih vozila te su zaključili kako druga generacija Sharana mora biti veća. Konkretno, ovaj je automobil 22 centimetra dulji od prethodnika te čak 9 centimetara širi. Unatoč tome, težina vozila nije povećana, što predstavlja dodatni plus.

Unutrašnjost bez prigovora

Ulaskom u kabinu, osjeti se tipičan ugođaj svojstven Volkswagenu. Izvanredna pedantnost izrade, pomno odabrani materijali, masivne izolacije i vrhunska ergonomija, to je ono što osvaja većinu kupaca Volkswagena. Doista, ovdje nema mjesta prigovoru.

O prostranosti automobila čija je prvotna namjena upravo prostranost, doista nije uputno govoriti. To se, naime, itekako vidi iz priloženog, a sliku ćemo samo obogatiti nevidljivim podacima. 809 litara je kapacitet osnovnog prtljažnika, dok preklapanjem sjedala, volumen raste na kombijevskih 2.430 litara. Kupci mogu birati između dva ili tri sjedala u drugom redu, do kojih se, zahvaljujući, kliznim vratima, jednostavno dolazi. Vratima se upravlja pomoću elektronike, a moguće ih je otvarati i pomoću daljinskog upravljača.

Udobno putovati

Očekivano, VW je sve karte kod ovog modela bacio na udobnost u vožnji. Nedostaje preciznosti Fordovog S-Maxa no za time nismo nimalo žalili, jer u ovom smo automobilu prvenstveno htjeli udobno putovati. To Sharan radi bez problema, pružajući fantastični ugođaj i pri vrlo visokim putnim brzinama.  Konkretno, 194 km/h, što omogućuje provjereni TDI sa 140 konja. Zahvaljujući tipičnom razvijanju snage i momenta, vjerojatno i najboljima u klasi dizelaša oko dvije litre obujma, i ubrzanja su prilično dojmljiva. Veliki kutijasti Sharan potegne zapanjujuće dobro.

TDI je moguće upariti sa sjanim DSG-om, no niti manualni mjenjač sa šest stupnjeva nije loša opcija. Dapače, precizan je i ugodan za korištenje, a još vam ostaje 19 tisuća kuna, koliko treba nadoplatiti za DSG. Još jedan plus – zahvaljujući start-stop sustavu, potrošnja se na testu kretala oko 6,5 litara, što je za ovakvu mrcinu izvrstan rezultat.

Buka motora i vjetra svedena su na minimum, tako da putovanje u Sharanu predstavlja pravi užitak. I to za sasvim korektnu cijenu. 259 tisuća kuna, s dodatnom opremom, nije malo, no nerijetko karavni srednje klase koštaju toliko, a u dvoboju s ovim automobilom jednostavno nemaju šanse. Bravo za Sharan.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarnjem terminu programa Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene