Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi Mini

VIDEO: Nabildana sportska elegancija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mini je u Frankfurtu proslavio 50. rođendan i svim je ljubiteljima ove legendarne marke, ali i svim ljubiteljima automobila, pokazao da je u vrhunskoj formi.

Coupe Concept, čije su fotografije i video snimke još prije početka salona dospjele u javnost, izazvao je opće odobravanje. To je natjeralo samog proizvođača da najavi serijski model, koji bi se vjerno držao prikazanog koncepta.

Pročitajte i ovo Zračna luka Frankfurt (Foto: AFP) došao iz beograda U frankfurtskoj zračnoj luci uhićen osumnjičenik (65) za ratni zločin u Petrinji Ilustracija (Foto: Gettyimages) napadač priveden Sumanuti napad nožem u centru Frankfurta: Muškarac izbo najmanje troje ljudi, dvoje zadobilo po život opasne ozljede

Nevjerojatno je da su dizajneri uspjeli na samo 370 centimetara dužine skrojiti kupe karoseriju dinamičnih, izrazito sportskih linija. Automobil možda izgleda nabildano, ali je istovremeno zadržao i dovoljnu količinu sportske elegancije, da bi uopće dobio dodatak Coupe u imenu.

Prednji kraj je prepoznatljivo minijevski, ali su maska i prednja svjetla više nakošeni. Isto se odnosi i na vjetrobran i prednje krovne nosače. Stražnja klupa je žrtvovana ne samo zbog padajuće linije novog krova nego i zbog uštede u težini. Zbog toga je i sam krov aluminijski, što je smanjilo težinu za daljnjih osamdeset kilograma. Takva koncepcija spustila je težište još niže, što bi vozne osobine trebalo dovesti na razinu još neviđenu kod bilo kojeg Mini modela.

Motor je Coupe posudio iz John Cooper Works modela. Najjača verzija 1.6 litarskog turbo benzinca nudi 211 konja i 260 Nm okretnog momenta. Kombinacija motora i lakše Coupe karoserije sigurno će ponuditi impresivne performanse, koje su za sada nepoznate.

Unutrašnjost je obučena u kožu, s detaljima koji Coupe razlikuju od ostale braće po platformi, ali i s onima koji vam nepogrešivo govore da je ovdje riječ o pripadniku Mini obitelji.
Kao iznenađenje, Mini je uz Coupe prikazao i studiju Roadstera, rađenog na istoj osnovi. Meki krov i nešto slabiji motor iz Cooper S modela, glavne su razlike u odnosu na brata s tvrdim krovom. Iako će mnogi reći da pored Mini Cabria ovakav model nije ni potreban, ne bi se složili s tim.
Roadster djeluje puno dinamičnije, a kako nema zadnje klupe, lakše je bilo napraviti sklopivi krov koji izgleda dobro, ako uzmemo u obzir veličinu samog automobila. Retro izgled je od početka novog Minija bio njegov prodajni adut, a Roadster je po tome sigurno broj jedan u sve većoj obitelji. Kombinacija boja i materijala u unutrašnjosti drugačija je nego kod Coupea, pa su oba koncepta zadržala svoju ekskluzivnost.

Poznata osnova na kojoj su rađena oba Minijeva koncepta, jamac su mogućeg brzog otkrivanja u serijskoj verziji. Ne znamo na kome je konačna odluka, ali ih molimo u svoje ime - Požurite, neka frankfurtski Miniji ubrzo postanu stvarnost!

Emisiju Automotiv možete gledati u njedjeljnom jutarnjem terminu na programu Nove TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene