Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najljepši u klasi

VIDEO: Novi BMW X5, šminkerski SUV ili raketa?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dobre novosti za sve ljubitelje BMW-ovog šminkerskog SUV-a X5. Iako i sada automobil izgleda izvanredno, te mnogi idu toliko daleko i proglašavaju ga najljepšim u klasi luksuznih SUV-ova, a u Ženevi će se moćni Bavarac predstaviti s blagim estetskim korekcijama.

Ako se pitate čemu osvježavati nešto što izgleda doista dobro, stvari će vam biti jasnije kada kažemo kako sredinom godine stiže potpuno novi, moćni igrači. Riječ je, naravno, o Porsche Cayenneu, ali i Volkswagen Touaregu. Dakle, BMW-ova fitness kura, ovaj put, nipošto nije slučajna. Što se tiče izgleda, tek će pravi znalci prepoznati razlike. Riječ je doista o minimalnim izmjenama, pa valja izdvojiti tek blago modificirani prednji i stražnji odbojnik, koji sada dolaze s više lakiranih površina. Nadalje, svjetla su modernizirana, no ono što se na prvi pogled ne primjećuje je posljednja riječ u svjetlećoj evoluciji – LED tehnologija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "NE ODGOVARA POTREBAMA" Novi ravnatelj Plitvičkih jezera ekspresno povukao sporni natječaj za kupnju luksuznog terenca Slika nije dostupna VRUĆI METAL Brzi SUV dvoboj - KIA Stonic & Hyundai Kona

Tipični BMW-ovi prsteni sada svijetle jače i efektnije, dok unutar stražnjih svjetala LED lampice obasjavaju dvije svjetleće trake. Uz to, završeci ispušnih cijevi sada su integrirani u odbojnik. Naravno, uz novi model idu i nove boje. Valja izdvojiti smeđu, sve bolju prihvaćenu u premium segmentu, ovdje naziva 'Sparkling Bronze', te plavu koja imitira dubine oceana. I interijer se predstavlja s novim bojama, kako bi dojam adekvatno pratio nove vanjske lakove. Uz to, tu je i najnoviji i-Drive sustav koji sada dolazi s ekranom dijagonale 16,5 centimetara. No, ukoliko se kupac odluči za 'Professional' navigaciju, ekran raste do čak 22 i pol centimetra. Klima se raspoređuje na četiri zone dok je za veće obitelji predviđen i treći red sjedala čime X5 postaje sedmerosjed.

Do stotke za 5,5 sekundi

No uz spomenute izmjene, BMW-ove vozače, ili one koji to namjeravaju postati, možda najviše zanimaju promjene koje se tiču ergele ispod lima, a one su prilično zanimljive. Naime, novi će se X5 nuditi isključivo s turbo motorima, koji naglasak stavljaju na smanjenu potrošnju goriva. Tome u prilog ide i potpuno novi osmerostupanjski automatski mjenjač kojeg je razvio njemački specijalist za mjenjače, ZF iz Friedrichshafena (Fridrihs-hafena), s tradicijom izrade auto dijelova dugom čak 95 godina. Izuzev sportske M izvedbe, novi top model je XDrive 50i. Njegov V8 benzinski motor razvija 407 konja uz 600 Nm okretnog momenta, dostupnog već od 1.750 okretaja. S ovom ergelom 2 i pol tone teški X5 do stotke ubrzava za svega 5,5 sekundi. Najveća je brzina ograničena na 250 km/h.

Slabiji benzinac, u modelu xDrive 35i, je redni šesterocilindraš, a razvija 306 konja. Najveća brzina mu je 235 km/h. Istu snagu ali i 50 posto više momenta, odnosno 600 Nm, razvija jači dizelaš u modelu xDrive 40d. Dizelska SUV raketa stotku hvata za 6,6 sekundi uz 236 km/h najveće brzine. Slabiji dizelaš, i ujedno najslabiji model, razvija 245 konja, ali se ne mora sramiti vožnje po autocesti. Maksimum, naime, iznosi 222 km/h. Službenu salonsku premijeru novi će X5 imati za 20 dana na auto salonu u Ženevi. Prvi primjerci u salone stižu u lipnju, do kada imate vremena prikupiti pola milijuna kuna za osnovni model. Obzirom na situaciju u zemlji, za mnoge to, nažalost, ostaje nemoguća misija.

Emisiju Automotiv možete gledati u njedjeljnom jutarnjem terminu na programu Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene