Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova verzija GTR-a

Nissanova Godzila nevjerojatnih mogućnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da od boljeg može bolje, potvrdili su Nissanovi inženjeri nedavnim predstavljanjem poboljšane verzije brutalnog GTR-a.

Još 2007. glavni je inženjer, Kazutoshi Mizuno, tvrdio kako će pravi GTR na tržište stići za tri godine, misleći pritom na brojna tehnička poboljšana koja su još uvijek bila u fazi razvoja. Dakle, ovo je taj punokrvni GTR, spreman poraziti i znatno skuplje konkurente. Sve o ovom modelu donosi Automotiv.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova Panamera u ponudi – GTS Slika nije dostupna Još moćniji Nissan GT-R za 2012. godinu

Tako aktualna verzija 'Godzile' razvija čak 530 konjskih snaga, 45 više od originalnog modela. U skladu s time je povećan i okretni moment – sa 588 na 612 Nm. Uz sve ovo gotovo nestvarno zvuči podatak kako je potrošnja smanjena za 3,5 posto. No, ruku na srce, to nas kod ovog modela niti najmanje ne zanima.

A da GTR ne troši baš malo, dovoljno je baciti pogled na ručno rađeni, 3,8 litreni V6 s dva turbo punjača. U odnosu na prvotni motor, ovdje je novo kalibrirani centralni kompjuter, koji sada ventilima šalje nove vremenske impulse za otvaranje, dok turbo punjačima omogućuje još veći pritisak. Modifikacije su zahvatile i ispušni sustav. On je sada protočniji, a tu je i novi katalizator.

Vrhunske vozne osobine dodatno su naglašene malim ali važnim izmjenama. Šasija je još čvršća, dok nove gume, kotači i veće kočnice vozaču pružaju još precizniji feed-back. Što se tiče izmjena na izgledu, one su doista minimalne. Tek LED svjetla za dnevnu vožnju, integrirana u nešto drugačiji prednji branik. Isti sada omogućuje još veću potisnu silu, takozvani downforce, dok istovremeno smanjuje otpor zraka.

Otvor za zrak je proširen, a novi naplaci tvrtke Rays štede čak 3 kilograma po kotaču. Uz to, razvijene su i posebne 20-inčne Dunlop gume, čija smjesa savršeno odgovara nevjerojatnim mogućnostima japanske Godzile.

Naime, i originalni je GTR bio vraški brz stroj, no sada je ljestvica pomaknuta na višu razinu. Turbo punjači sada se uključuju ranije, omogućujući automobilu fantastična ubrzanja. Što drugo reći na podatak kako se sto kilometara na sat dostiže za točno 3 sekunde. Doista su rijetki oni koji od ovoga mogu brže. GTR je tako posramio znatno razvikanije i, važnije, znatno skuplje konkurente.

Drži li se papučica gasa i dalje, za trenutak se dostiže 200 km/h, a ubrzanja gotovo ne posustaju sve do maksimalnih 315 na sat. U tom se momentu mjenjač s dvostrukom spojkom, smješten straga, po principu Trans-axle, nalazi u šestoj brzini. Brzine se mijenjaju izuzetno brzo i tečno, a jedan od najboljih Four wheel drive sustava na svijetu, osigurava izvrsno ležanje u svim uvjetima. Kada su uvjeti optimalni, 100 posto okretnog momenta usmjerava se na stražnje kotače. Čim napredni senzori osjete anomaliju, polovica momenta odlazi na prednje kotače.

Sa 4,7 metara duljine i gotovo dva metra širine, GTR je prilično glomazan supersportaš. Sve to utječe na veliku masu – čak 1.740 kilograma. Upravo je taj detalj nailazio na najviše kritika kod prethodnog modela, no brojni test vozači tvrde kako su u Nissanu sada uspjeli zatomiti neugodan osjećaj prevelike težine.

Godzilu, na žalost, ne možete kupiti u Hrvatskoj, no dovoljno se uputiti u Austriju ili Italiju, gdje vas japanska neman čeka ukoliko izbrojite 90 tisuća eura. Na žalost, na to idu i osjetna davanja državi, no onaj tko ima, definitivno neće požaliti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene