Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Automatski mjenjač

VIDEO: Najeuropskija Toyota ikad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon brojnih verzija Avensisa, limuzina, karavana, benzinaca i dizelaša, imali smo priliku isprobati i jedini Avensis opremljen klasičnim automatskim mjenjačem.

Kombinacija potentnog dizelaša i automatike, postala je uobičajena u srednjoj klasi, pa nije čudno da su i u Toyoti posegnuli za provjerenim receptom. Iako bi za jednu Toyotu bilo teško reći da je europski automobil, Avensis je dobrim dijelom to. Dizajniran je i proizveden u Europi, prema željama i zahtjevima europskih kupaca, pa bi mogli reći da je, ako ništa drugo, najeuropskija Toyota ikad proizvedena. Dizajnerski gledano, otišlo se iz jedne krajnosti u drugu. Oštre, napadačke linije efektne karoserije u sebi ne nose ni tragove naslijeđa pitome i dosadne prethodnice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Konačno i kod nas VIDEO: Avensis - agresivna i neatraktivna

Visoka kvaliteta izrade

Sada Avensis izgleda znatno dinamičnije, i ako je to jedan od načina da se približi europskim kupcima, onda dizajneri zaslužuju priznanje. U unutrašnjosti je situacija nešto drugačija. Naš entuzijazam tu je splasnuo. Kvaliteta izrade je na uobičajeno visokoj razini, na koju nas je Toyota navikla, ali malo maštovitosti ne bi bilo naodmet. Izgleda da su se u Toyoti odlučili odigrati na sigurnu kartu, bez pretjerane želje za eksperimentiranjem. Koža u unutrašnjosti je dio bogatog Sol paketa opreme, koji ne ostavlja previše prostora za dodatne želje…150 dizelskih konja dolazi iz prigušenog D-CAT agregata. 205 na sat i 9.5 sekundi do stotke, brojke su koje ne obećavaju vatromet, ali ovaj automobil tome nije niti namijenjen. U tome ga sprječava i mekše podešen ovjes, koji više naginje udobnosti. Ono o čemu ne morate brinuti je zaglavljivanje papučice gasa. Provjereno u različitim uvjetima…

Nije baš povoljna kupnja

Kombinacija motora i šesterobrzinske automatike ugodno nas je iznenadila, i Avensis se odlično snalazi u svakom režimu vožnje. Promjene brzina su meke, skoro neosjetne, a ako se poželite igrati, uvijek se možete prebaciti na ručno mijenjanje polugicama na upravljaču. Potrošnja je zbog automatike nešto viša, ali i 8.3 litre testnog prosjeka je još uvijek prihvatljivo. Sa 267.000 kuna testni Avensis ne može ući u kategoriju povoljne kupnje, ali se isto tako ne može govoriti o nekom izrazitom pretjerivanju. Konkurencija je cjenovno otprilike na istoj razini, pa cijenu i ne možemo uzeti kao minus na testu. Avensis u ovom izdanju zaslužuje dobre ocjene, koje sitni nedostaci u unutrašnjosti, ili meko podešen ovjes, ne mogu ugroziti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene