Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostvarenje sna

VIDEO: Auto koji diktira trendove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pola godine nakon predstavljanja potpuno nove limuzinske E-klase, Mercedes lansira i omiljenu karavansku izvedbu.

Kada kažemo omiljenu, mislimo na podatke o prodaji prethodnih generacija takozvanih T-modela u Europi te posebice u Njemačkoj. Naime, ondje je kupnja ovakvog obiteljskog Mercedesa pravi znak uspjeha i svojevrsno ostvarenje sna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TEST Mercedes C-klase i u drugačijoj formi mami poglede Slika nije dostupna Obiteljska elegancija [TEST] Mercedes-Benz CT 220 BlueTEC Avantgarde

A kako i ne bi kad je, prema većini stručnjaka iz branše, karavanski model nastao na E-klasi uvijek diktirao trendove u klasi i bio previše dobar za konkurenciju. Stvari se ne bi trebale promijeniti niti s novom generacijom, barem ne prema onome što nam ponovo prezentiraju iz Stuttgarta. Prvi je naglasak stavljen na dizajn. E-klasa je odmah po predstavljanju naišla na odlične reakcije publike zahvaljujući novom uglatom dizajnu.

Tradicionalni izričaj s minimalnim izmjenama

Oštre su linije osobina i novog T, odnosno Touring, modela. Dodajmo samo kako smo ovakav izgled stražnjeg kraja, s gotovo jednakim svjetlima kao na limuzini, i očekivali, jer nas je na to Mercedes kroz generacije već naučio, slijedeći svoj tradicionalni izričaj s minimalnim izmjenama. Za neke je dizajn možda ipak suviše kockast no za one druge je upravo ovo izgled jednog karavanskog Mercedesa. Kao i limuzina i novi je T-model prepun sigurnosnih sistema, neviđenih kod konkurencije. 

Ovdje je 'Attention Assist', sustav koji sprječava opasno spavanje za upravljačem, nadalje, snop svjetala se automatski pojačava ovisno o uvjetima na cesti, Pre-Safe kočnica koči punim intenzitetom i priprema vozilo i putnike za eventualni sudar, a tu je i napredni tempomat Distronic Plus. Dovoljno je tek odrediti brzinu krstarenja i automobil sam usporava i ubrzava u odnosu na vozilo ispred sebe. Nasloni za glavu su aktivni, dakle pomiču se u slučaju sudara, a tu je i devet zračnih jastuka. Prvi je put ovdje i bočni jastuk koji štiti unutarnje organe u predjelu bubrega.

T-model je serijski opremljen zračnim ovjesom, a već po tradiciji tu je i sistem Nivo-regulirung, koji ovisno o natovarenosti stražnjeg kraja, sprječava takozvanu pojavu glisiranja vozila. A da je T-model doista moguće ozbiljno natovariti svjedoči slijedeća brojka  prtljažnik prima od osnovnih 695 do impresivnih 1.950 litara. Konkurencija ovdje kaska za čak 300-injak litara što je obujam jednog manjeg kompaktnog automobila.

Pobrinuli se za djecu

Osim takozvane 'spavaće sobe za djecu', T-modeli su posebno cijenjeni zbog inteligentnih rješenja kojima je olakšan utovar većih predmeta. Ovdje je i automatsko otvaranje i zatvaranje petih vrata, dvostruko dno, koje u opciji nudi i dva pomoćna sjedala, zatim praktične mreže te metalna prečka koja sprječava neželjeno klizanje tereta tijekom vožnje. Zanimljiva novost - naslone stražnjih sjedala sada je moguće preklopiti i jednostavnom operacijom iz prtljažnika.
Vanserijski prtljažnik ponajprije je ovdje zbog 490 centimetara ukupne dužine. Dakle, senzori za parkiranje neka vam budu obavezna oprema.

Kupcima je na raspolaganju više vrhunskih motora, s naglaskom na modernim, vrlo čistim dizelašima. Trenutni obiteljski snagator krije se iza oznake E500 te nudi snagu od 388 konja. Kasnije, početkom iduće godine stižu još neki motori ali i model s 4MATIC, pogonom na sve kotače, kao i brutalna AMG izvedba. Novi je T-model u Njemačkoj, gdje su narudžbe već otvorene, dostupan po cijeni od 45.000 eura, što je 10 posto više od glavnih konkurenata.

No, Mercedes je posve uvjeren u svoju novu zvijezdu, a cjenovni odmak od konkurencije opravdavaju ukupno boljim, modernijim proizvodom. Sve u svemu još jedan, gotovo savršen obiteljski luksuzni karavan, je na tržištu. Još kad bismo samo iz recesije prešli u super ekspanziju i kad bi plaće porasle za tristo posto  tada bi i hrvatske obitelji mogle živjeti san njemačkih, s početka priče.

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom, u jutarnjem programu Nove TV.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene