Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stvarno opaki zelenko

VIDEO: Mean Green, najbrži hibridni kamion na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mean Green potpuno je jedinstven hibridni kamion koji je proizvod entuzijastičnog tima iz tvrtke Volvo Trucks.

Taj isti tim planira ga koristiti sljedećeg proljeća u pokušaju da skinu svjetski brzinski rekord na udaljenosti od jednog kilometra. Iza volana švedskog kamiona nalazi se trkači prvak Boije Ovebrink.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća na autocesti kod Karlovca - 4 Kod Karlovca Objavljeni strašni detalji nesreće na autocesti: Vozač ispao iz automobila i pao s vijadukta od 15 metara Slika nije dostupna VRUĆI METAL Polestar 1 – Cool hibridni kupe iz frajerskog odjela Volva koji (ne) možete imati

'Sama elita stručnjaka u polju hibridne tehnologije iz Volvo-a glavna je pokretačka sila ovog projekta. Oni su istinski entuzijasti, od prvog do zadnjeg člana. Usuđujem se reći da je Mean Green najbrži hibridni kamion na svijetu', rekao je Ovebrink.

Da bismo razumjeli kako Ovebrink može ustvrditi nešto takvo s toliko samouvjerenosti, moramo se vratiti u prošlost, točnije u studeni 2007. godine.

Ovebrink je tada upravo skinuo vlastiti brzinski rekord na 1000 metara iz 2001. godine u klasi kamiona s maksimalnim obujmom motora od 16 litara. To je postigao tako što je svoj crveni Volvo NH16, a.k.a. 'The Wild Viking', vozio prosječnom brzinom od 158.829 km/h.

Nakon te pobjede upoznao je Staffana Juforsa, predsjednika i izvršnog direktora tvrtke Volvo Trucks, koji ga je tada pitao: 'Misliš li sada sjediti i vrtiti prstima i uživati u slavi koja dolazi s titulom svjetskog prvaka ili imaš možda neku novu ideju?'

Ovebrink mu je na to odgovorio: 'Volio bih proizvesti najbrži hibridni kamion na svijetu. Ideja se svidjela svima ali tada nisam imao pojma kakvu je sve fantastičnu novu tehnologiju Volvo čuvao u rukavu', prisjeća se.

Planiranje za hibridni kamion je krenulo. Međutim, odjednom se pojavio češki trkači tim koji je tvrdio da je potukao Ovebrinkov rekord. Ta je informacija naravno izazvala kaos i nekako se morao povratiti red. Tako je to proljeće inženjer iz Volvoa, Olof Johansson, ozbiljno prionuo poslu. Počeo je izrađivati kamion koji će moći potući taj brzinski rekord ali koji bi se istovremeno mogao prenamjeniti na planirani hibridni trkači pogonski sklop.

'Redukcija težine bila je ključna stavka za postavljanje bilo kakvog novog rekorda. Na primjer, prednja osovina proizvedena je od materijala koji je samljeven u tvornici motora samog Volvoa u mjestu Skövde te je ista olakšana sa 100 na 57 kilograma. A brzina koja je trebala biti prva brzina uklonjena je iz mjenjača pri čemu je težina smanjena za dodatnih 7 kilograma.

'Rasporio sam izolaciju od snopa kablova i uklonio svaku žicu koja nije bila potrebna. To je opet skinulo gotovo 6 kilograma', kaže Johansson. Čak je i Ovebrink dobio naputak da mora smršavjeti.

'Natjerali su me da im obećam da ću smršavjeti 20 kilograma i trenutno sam na pola puta', rekao je Ovebrink. Dizajner Jonas Sandström iz tvrtke Volvo uložio je mnogo sati rada u svom CAD programu kako bi razvio optimalan aerodinamični oblik.

'Važno je da se vjetar odbija od karoserije na ispravan način. Naš se kamion razlikuje od Formule 1, između ostaloga, i po tome što aerodinamičke karakteristike kamiona omogućavaju da kamion reže kroz zrak umjesto da ga taj isti zrak pritišće na površinu ceste', objašnjava.

Samo nekoliko dana prije napada na brzinski rekord objavljena je vijest da FIA, međunarodna automobilistička federacija, nije priznala rezultat češkog tima. Ipak, to ne znači da se planirani pokušaj obaranja rekorda morao otkazati.

Ovebrink i tim iz Volvo-a htjeli su pokušati popraviti vlastiti rekord iz 2007. godine. I tako su 9. lipnja 2010. godine napravili upravo to. Novi svjetski rekord od 0 km/h na 1000 metara oboren je pri prosječnoj brzini od 166.7 km/h. Maksimalna brzina kretala se oko 260 km/h. Jednom kad smo to postigli mogli smo usmjeriti pažnju na ono što je i bio cilj cijelog projekta od samog početka a to je proizvodnja hibridnog kamiona.

'Olof je odmah krenuo u napad. Odmah tog istog dana kada smo postavili novi rekord, on je izvadio svoju kutiju s alatom I krenuo raditi na modifikacijama na kamionu kako bi napravio ono što danas vidimo – čistokrvnog hibrida'.

Kamion je već imao standardni Volvo 16-litreni motor sa 700 KS i opremu poput twin-turba iz Volvo Pente. Takav pogonski sklop proizvodi masivnih 1900 konjskih snaga. I ta je jedinica i ostala u kamionu.

Međutim, olakšani Powertronic automatski mjenjač zamijenjen je s modificiranom verzijom automatskog I-Shift mjenjača iz Volva tako da prijenos može raditi zajedno s komponentom koja čini Mean Green hibridom – a to je električni motor.

'Time smo dobili dodatnih 200 konjskih snaga i 1100 Nm okretnog momenta. Rezultat je munjevit rast brzine iz nulte brzine bez uobičajene odgode koja se javlja kod dizelskih motora. Zamislite čep od šampanjca ali bez zvučnih efekata. Prvih nekoliko sekundi kamion samo lagano zafućka dok se dizelski motor koji koristi biodizel gorivo ne zahukta i počne proizvoditi eksplozivnu snagu – a do tog trenutka kamion je već na 60 km/h', objašnjava Ovebrink.
'U studenome ćemo napraviti test vožnje na testnoj stazi Volva, Hällered, da vidimo što sve može. Čim se snijeg rasčisti u proljeće, krećemo na postavljanje novog rekorda', najavljuje samouvjereno.

Udaljenost je 1000 metara, a kamion kreće od nule. Poligon se prvo prelazi u jednom smjeru, a tada u drugom. Prosječna brzina izračunata za oba smjera zajedno uzima se kao službeni podatak.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene